`Raspunde (doar) cand esti intrebat

Posted: 22/01/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , , , ,

Una din primele  reguli pe care le invatam de mici, fie la scoala, fie acasa in mijlocul familiei, e aceea de a nu raspunde decat atunci cand esti intrebat si atunci sa raspundem , nu sa tacem sau altfel spus ” nu te baga unde nu iti fierbe oala, mai copile”. Aceasta regula de aur a conversatiei si a dialogului, se pare ca unii ori nu au invatat-o  cand au fost mic i, ori au uitat despre importanta ei din cauza profesiei pe care o au. Sloganurile, afisele si scandarile din pietele tarii, fac referire la un personaj sau cel mult la un grup de oameni. mai mult sau mai putin implicati ( nu intram in detaliile vinovatiei sau nevinovatiei unora sau altora).  Ati vazut cumva  pe canalele de informare, vreun raspuns din partea celor implicati? Ati auzit sa intre cineva in dialog cu ei, chiar si prin intermediul mass-media ( pentru ca in mod direct sigur nu ar putea)? Eu unul nu ! Ba dimpotriva, membrii si personaje din acest grup incep sa intre in discutii aiurea cu altii din alt grup. Dar asta nu e tot: cei care despre care nu se aduce vorba in manifestatii ( sau se aduce prea putin), incep ei sa raspunda, sa se ”bage in seama”.

Aceste doua atitudini, una de indiferenta,  de ” a nu raspunde atunci cand esti intrebat’, alta de ” raspuns fara a fi intrebat’, nu fac decat sa irite spiritele, sa incinga atmosfera.  E greu sa stai in banca ta atunci cand stii ca poti sa ataci pe cel cazut deja la pamant, cand de fapt tu ai alta menire.  Gentlemanii din politica exista, cred ca, doar in filme,: cei care stiu sa raspunda,  la subiect, CAND sunt intrebati si cei care stiu sa raspunda DOAR CAND sunt intrebati!

Sa ne aducem aminte si sa amintim si altora regulile bunului simt, ale celor sapte ani de acasa!

Comentarii
  1. ACIDUZZU spune:

    Frate Marius,
    Exista trei variante , trei premise pentru sintagma „cei sapte ani de-acasa:
    1. sapte ani de-acasa sub tutela parintilor;
    2. sapte ani…singur acasa, doar cu internetul si „gameboy”-ul;
    3. cresa, caminul…strada cu cheia la gat…

    Numai astfel, „caliti” de vicisitudinile vietii, sunt pregatiti a asta la „masa dialogului ! Nici nu mai trebuie o pregatire in prealabil ! Doar „sala de forta” a imprejurarilor…prea stradal implementate.
    Ce ? Doar nu se poate aplica tuturor ce se spune in Biblie:
    „Spini şi curse Sunt pe calea omului stricat: cel ce-şi păzeşte sufletul se depărtează de ele. Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.”(Proverbe 22:5-6)

    Sa fii binecuvantat !

  2. Marius Bota spune:

    Din pacate, prea putini se raporteaza la Biblie cand e vorba de „Gentleman” si de aceea am incercat sa fac referire la cei sapte ani de acasa, care, teoretic, ar trebui sa ii aiba mai multi. Ceea ce ai primit , aceea oferi, asa ca ma gandesc de multe ori la parintii care au crescut bine acesti actuali politicieni, ce sentimente contradictorii trebuie sa aiba.

  3. ACIDUZZU spune:

    Marius,
    Ar mai fi o varianta…radicala ! cea din Proverbe 25:4-5:
    „Nu raspunde nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu semeni si tu cu el. –
    Raspunde insa nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu se creada intelept. -„

Lasă un comentariu