Nu o să intru în discuții referitoare la felurile de mândrie sau la tipuri de oameni mândrii existenți  pe acest glob pământesc. O să aduc însă în discuție o problemă, pe cât de delicată, pe atât de impusă de la ”centrul” Europei; homosexualitatea. Și totul a pornit de la manifestările gay care au loc în această perioadă în diferite orașe din lume. Și mai concret, a pornit de la declarațiile multora dintre participanți care și-au exprimat în mod public ” mândria că sunt homosexuali”. Ce mândrie poate fi in acest fapt și mai ales noi, care nu suntem gay, de  ce nu ne-am mândri si noi că suntem normali? Când ați văzut ultima dată un miting sau o întîlnire în care să ne mândrim că suntem români sau ardeleni sau crestini sau orice altceva normal? E normal , pe de altă parte, să nu vedem astfel de manifestări, că doar se știe că suntem români sau creștini sau.., și nu trebuie să arătăm acest lucru și să ne mândrim cu el, prin mitinguri. Lumea privește ciudat marșurile pentru viață, sau pentru o Românie curată sau pentru creștinism, și atunci de ce să fim priviți ciudat!!

Mă gândeam că ar putea ca  băutorii de ceai, sau consumatorii de cafea,  sau cei care beau un anumit brand de bere să se intalneasca si să își declare mândria lor că fac parte din acest grup select. Dar nu prea cred că fac acest lucru, decât eventual la feestivalurile de bere. În schimb, ceea ce e contrar normalului, contrat firii umane, a ajuns să fie considerat ca un lucru, de care cineva care îl practică, să fie mândru. De ce credeți că suntem așa reținuți în a ne lăuda cu normalitatea noastră, cu banalul din viețile noastre? Și mai ales de ce credeți că e nevoie ca anormalul să fie promovat și privit ca mândrie?

Se prea poate să fie vorba de o mândrie similară cu cea a hoțului neprins care se laudă cu furturile lui, a mincinosului care nu este descoperit sau  ca a celor care se îmbogățesc prin evaziune fiscală și sunt mândri de asta! Dar toate, absolut toate, mai devreme ori mai târziu, vor ajunge să fie de rușine, condamnate. Iar atunci mândria va deveni povară, lauda va fi fost una falsă.

Comentarii
  1. Sas Vienela spune:

    Ai spus-o chiar tu. Bautorii de bere se lauda cu asta la festivaluri. Asa si homosexualii, la paradele lor. Cred ca este mai mult sfidare decat altceva.

  2. pandhoraa spune:

    faptul ca „ies la lumina” se datoareaza acelei perioada cand cei care aveau alta orientare sexuala plateau pentru asta…
    simplu…acum o pot arata si este modul in care au ales sa o faca fiind liberi si acceptati de catre societate ca sunt altfel…
    dar nu sunt acceptati in totalitate si asta este o realitate vizibila…

  3. Doru spune:

    Necazul vine când ne cantonăm, cred că uşor neghiob, într-o identitate de care, anxioşi, nu vrem a ne mai despărţi …

  4. elena spune:

    Poi nu eşti tu destul de român, Marius, ca să ştii că prostul dacă nu-i fudul, nu-i prost destul? :))

Lasă un comentariu