Privire unidirectionala

Posted: 18/07/2012 in Scurt pe doi!
Etichete:, , , , , , , , ,

Poate mi se pare mie, si aici as avrea sa ma contraziceti daca ma insel, dar majoritatea care intra intr-o anumita structura, fie politica, fie universitara, fie bisericeasca sau de orice altfel, tind sa ia partea acelei structuri chiar si in momentele in care o recunoastere a unor greseli ar aduce un plus de imagine institutiei respective. Multi dintre noi, intram in anumite asemenea miscari , cu dorinta sincera de a fi cat se poate de obiectivi, echidistanti, de a fi altfel decat cei pe care ii vedem destul de inchistati si inchisi in niste sabloane prestabilite. Dar din pacate, multi ajungem sa sfarsim in aceleasi canoane si capcane, care ne fac robi si subiectivi unor deja stabilite puncte de vedere.

Ce e de facut ca aceasta luare de aparare chiar si atunci cand nu e cazul, atunci cand se vede clar punctul de vedere gresit, sa nu mai devina stare de fapt? Cum putem sa fim cat mai obiectivi, chiar si atunci cand e vorba de o structura din care facem parte? Oare se considera ” neapartenenta la echipa” faptul ca dezaprobam actiunile gresite ale ei? Sau dimpotriva,  denota curaj si demnitate faptul ca suntem in stare sa mergem impotriva curgerii apei? Dar ore cati avem acest curaj , demnitate si onoare de a fi obiectivi, dar nu rautaciosi, echidistanti dar nu invidiosi, chiar cand e vorba de echipa noastra, de grupul din care facem noi parte?

Reclame
Comentarii
 1. romanianstampnews spune:

  Observaţia este corectă, mie mi s-a întâmplat de mai multe ori, dar nu mi-am dat seama decât după un interval mai mare de timp. Subiectivismul este una din trăsăturile umane, cred că ne este parte în conştiinţă.
  În opinia mea, răspunsul vizează educaţia (nu în sens de cultură, ci în cel de autostăpânire).

 2. Nicu spune:

  Nu, nu cred ca ti se pare. Aproape ca e normal, ca mici greseli facute de cineva din echipa sa fie asumate in comun. Trebuie sa fim insa atenti si responsabili pentru ca distanta dintre spiritul de echipa si cel de gasca e foarte mica.

 3. Doru spune:

  La urma urmei totul, cred, ţine de capacitatea de a ne desprinde de ceea ce psihologii numesc „zona de confort” iar asiaticii „evitarea psihosclerozei” …
  Repet, cred dar nu m-aş muta într-o convingere …

 4. Hapi spune:

  Chiar asa e. Preiei ceea ce crezi ca ti se potriveste. Nu intotdeauna ceea ce ti se potriveste este bun sau corect
  Totusi de aici si pana la a aluneca pe o panta descendenta in care sa copiezi comportamente care te-ar injosi moral – e cale lunga. Adica – sa ne intelegem Tin partea unui partid de exemplu si stiu ca anumiti oameni iau decizii incorecte sau stiu (banuiesc) ca altii fac anumite activitati numai pentru profitul lor. Totusi, ideologia meaconverge cu structura de baza pe care a fost cladit acel partid si nu pe structurile adiacente care-au aparut in timp. Asadar nu voi intoarce fundul cautandu-mi alte simpatii. Niciodata nu voi gasi o structura „curata” si nici eu ca persoana si human beeing nu sunt cu totul fara pata. Desi de multe ori, asa as vrea sa cred
  Deci: totul e relativ. Ma prefac ca nu vad anumite comportamente. Nu inseamna ca le tolerez sauca fac lobby pentru ele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s