Liberi să învingem sau să fim învinși

Posted: 30/06/2012 in Proverbe, aforisme, citate
Etichete:, , , , , , , , , , ,

În continuarea discuției despre maturitate,  eu personal am ajuns la concluzia că există o vreme în viața fiecăruia dintre noi în care alegem să intrăm singuri în belea, fără a mai fi nevoie să ne împingă cineva de la spate. Dacă la o anumită vârstă, suntem împinși sau duși de mână înspre lucruri și activități pe care nu neaparat le înțelegem cu adevărat sau pe care nu le vedem în profunzime, și astfel mai avem pe cine da vina, când ajungem la o anumită maturitate alegem singuri unde să ne implicăm sau nu. Dacă în prima varianta, mai  aveam pe cine da vina, în perioada maturității, chiar nu mai avem pe cine da vina, adică, ”capul face, capul trage”. La această perioadă a maturității, avem toată libertatea din lume, să ne facem tot felul de tatuaje, de exemplu, la fel cum avem toată responsabilitatea din lume, pentru gestul făcut. Nu putem da vina pe domnul de la tatuaje că el ne-a luat cu forța în salon și ne-a tatuat fără voia noastră.

Putem avea scuze pentru ceea ce facem până la o anumită vârstă, până la atingerea maturității. După atingerea acestei maturități, nici ” ăl cu coarne”, nici  vecinul sau vecina ori prietenul, nu mai pot fi învinuiți pentru alegerile sau acțiunile noastre. Cu alte cuvinte, singurii vinovați și responsabili pentru orice acțiune suntem noi și numai noi.

Reclame
Comentarii
 1. Sergiu Nicola spune:

  Aşa e, aveţi mare dreptate.

 2. psi spune:

  unora le lipseşte lecţia asumării, marius.

 3. Peter spune:

  Eu unul recunosc! Pe la 20 de ani am luat singur o decizie care m-a costat… alţi 20 de ani! (Nu vă gândiţi la prostii, e vorba de o meserie pe care am ales-o cât se poate de prost, nu de altceva).
  Din păcate, timpul nu se mai întoarce, ce s-a dus este bun dus, iar acum nu am rămas decât cu regretele pentru prostia făcută în tinereţe.

 4. Nicu Lupsa spune:

  Problema e ca majoritatea unor greseli menite sa hotarasca destine (banuiesc ca nu te-ai referit la mici prostioare, regretabile si ele) sunt decizii luate ca urmare a unei educatii inexistente sau a unei educatii proaste. Faptul ca facem o mare gafa chiar la 40 de ani, e tot rodul unei „intoxicatii” mai vechi, netratate.
  Un om cu o educatie sanatoasa, poate face din punctul de vedere al altora un lucru nepotrivit, considerat poate tabu, dar daca gestul lui nu face rau celor din jur iar el e impacat cu acea idee, lucrurile sunt in ordine. Exemplul tau cu tatuajul intra in aceasta categorie (se intelege ca m-am referit la un tatuaj care sa fie de bun simt).

  P.S. Tu nu vrei un tatuaj?

  :))

 5. melanietoulouse spune:

  @Marius, daca ar fi numa’ tatuajele… unii semeni nu dobândesc acea maturitate nici dupa 50-60 ani, un fel de adolescenti întârziati, de buna-voie si nesiliti de nimeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s