Ce mai e de făcut?

Posted: 10/06/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , , ,

Întrebarea e una de ordin general dar cu precădere îndreptată spre lumea sportului și mai ales înspre acele sporturi unde arbitrul trebuie să fie factorul de echilibru, persoana care să fie echidistantă în luarea deciziilor. Tot mai mult din păcate, însă, se constată că uneori, tocmai cel care trebuie să împartă dreptatea și să fie imparțial, e de fapt cel care face ca dezechilibrul să se producă. În loc să acorde șanse egale concurenților sau echipelor, voit, nevoit ori fără voie, acordă avantaje uneia dintre echipe sau unuia dintre concurenți. Și atunci se ridică o întrebare, pe atât de dureroasă, pe atât de reală: dacă cel care împarte, sau trebuie să împartă dreptatea, e strâmb, ce mai rămâne de făcut pentru participanții la competiție, la concurs? Dacă persoana autorizată și îndreptățită pentru a fi factorul de echilibru, produce balansarea într-o anume parte a competiției, ce mai poate face concurentul, participantul?

Se poate translata întrebarea în orice domeniu unde prin definiție, prin construcție, există o persoană sau o instituție desemnată a face ca adevărul să fie drept împărțit pentru oricare dintre beneficiarii lui. Ce putem face, cum putem acționa, ce ne mai rămâne de făcut? Dacă în sport, de cele mai multe ori, orice protest, la momentul jocului, ori  vreo contestație ulterioară competiției, îndreptate spre arbitru, este cam sortită eșecului, adică arbitrul nu plătește niciodată astfel încât echipa dezavantajată să fie repusă în drepturi, cum stau lucrurile în celelalte domenii unde, posibil să întâlnim astfel de cazuri? Există vreo șansă de reușită pentru ca adevărul să fie restaurat, să fie repusă dreptatea la loc de cinste, pentru cel dezavantajat?

Uneori sportul e nedrept sau devine nedrept tocmai din cauza celor care trebuie să facă dreptate. Viața, la fel ca și sportul, de cele mai multe ori, devine nedreaptă tocmai din cauza dreptății greșit interpretată de oamenii legii, de cei care trebuie să aducă adevărul la iveală. Și atunci ce mai e de făcut?

Reclame
Comentarii
 1. romanianstampnews spune:

  Trebuie sancţionat arbitrul!

 2. Doru spune:

  Să rămânem, greu de scris dacă din păcate sau din fericire, sub vremuri …
  Altfel formulat, să învremuim!

 3. Nicu spune:

  Suspiciunea legata de frauda, la noi la romani, gratie mai ales a celor intamplate dupa’ 89, e o caracteristica greu de indepartat. Ca-i vorba de sport, justitie, administratie, etc., sunt create, mai de fiecare data, circumstante care sa intareasca in constiinta oamenilor, ca ceva necurat se petrece.
  In ceea ce ma priveste, banuiesc ca si in cazul majoritatii, senzatia cea mai pregnanta e cea de deruta. Nu mai stiu daca arbitrul Tudor n-a vazut hentul sau s-a prefacut ca nu-l vede. Nu mai stiu daca in procesul „termopanul”, Nastase a fost achitat pentru ca justitia si-a facut bine treaba sau, din contra, a dat o decizie subiectiva. Nu stiu nici daca primarul meu initiaza si realizeaza proiecte benefice pentru comunitate pentru ca e normal sa faca asta ori pentru a primi comisioane grase de la cei care le executa.
  Vina pentru aceste lucruri trebuie sa ne-o asumam impreuna. Si ei si noi.
  Pana una alta, astazi mergem la vot. Cred eu, mai responsabili. N-ar fi insa prima oara cand m-as insela.

  Doar bine, tuturor!

 4. vacitim spune:

  Salut! Cred că singura soluția este conștientizarea generalizată și anularea idee devenit lege divină la nivel de mental colectiv potrivit căreia nu avem ce face, așa sunt lucrurile la noi.
  Vreau să văd ca toata lumea se scandalizeaza, ca iese in strada; ca un jucator recunoaste ca n-a fost penalty sau ca rateaza lovitura dictata de arbitru pentru că stie ca nu e corecta. Totul tine de educatie si de corectitudine. Ne-am saturat de cei din sport? Hai sa ii ignoram; incepand cu toata presa. Si vor pleca singuri. Hai sa nu mai mergem pe stadion si nici sa nu ne mai uitam la tv la meciurile sau competitiile sportive care sunt grevate de astfel de necorectitudini…

 5. Ninulescu spune:

  categoric trebuie sanctionat arbitrul daca nu este impartial ori greseste…
  din pacate aceea sanctiune difera de la natiune la natiune…

  Americanii cand sanctioneaza un arbitru ajunge la inchisoare.

  Columbienii cand il sanctioneaza nu mai apuca nici macar procesul viu.

  Romanii cand il sanctioneaza… ajunge 3 zile la politie, apoi dosarul lui penal se pierde si dupa o saptamana arbitrul ajunge miliardar in euro si din arbitru devine patron de club de fotbal !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s