M-a făcut mama vedetă

Posted: 23/05/2012 in Dezbaterea săptămânii
Etichete:, , , , , , , , ,

M-a distrat din plin să aud și să văd zilele trecute, o reclamă ( să îmi fie cu iertare, dar chiar nu mai știu  sigur la ce era, cred că Vodafone ”reclama” ceva), în care premiile oferite erau semnate personal de câte o vedetă a echipei de fotbal a României. Și am încercat, în acel moment, să îmi aduc aminte dacă chiar mai avem echipă de fotbal, una care nici numai știe dacă se mai desfășoară campionate mondiale sau europene, decăt dacă află din presă și apoi care ar mai fi vedetele acestei echipe. Și cu toate că mă consider microbist și pasionat de fotbal și sport în general, am ajuns la concluzia că vedetele au ajuns să fie doar pe hârtie și în titluri, și nicidecum în realitate. Și asta nu e valabil doar la fotbalul românesc, ci în general, în toate domeniile vieții artistice, sportive sau de orice alt fel. Fiecare personaj, dacă apare de doua ori la TV sau cântă trei melodii la bairamul lui Cămătaru ori devine iubita sau iubitul, nu știu cui, ori dă gol cu Burkina Faso, la vinclu, cu poarta goală, automat a devenit vedetă. Așa se face, că auzim de vedete autohtone la tot pasul, iar când e să facem asocierea între statutul de vedetă și performanțele persoanei respective, performanțe pe termen lung și constante, ajungem să ne punem mari semne de întrebare cu privire la termenul ” vedetă”.

Ce semnifică pentru voi  ”vedeta”, ce statut trebuie să aibă, cum percepeți o vedetă, în sensul real și adevărat al cuvântului? Pe cine considerați vedetă dintre români, indiferent de activitatea pe care o desfășoară? Ce anume credeți că le face, așa la ”foc automat”, vedete pe unele persoane. pentru ca apoi, peste câtva timp, vedetismul să dispară, la fel de rapid precum a apărut? Poate cineva să fie vedetă ”doar la ea în sat”, iar la oraș, să nu se fii auzit de ea?

Sunt întrebări la care poate ar trebui să găsim răspuns , dacă vrem să redescoperim adevăratele valori și din acest punct de vedere al catalogării vedetelor. Se prea poate să nu mai știm noi ce înseamnă vedetă și poate chiar toate care sunt numite vedete,  să  și fie vedete. Sau se prea poate, ca cei care le numesc vedete, să nu știe ce înseamnă vedetă și prin urmare să le catalogheze și eticheteze eronat, când ar putea pur și simplu să le numească pe numele lor: fotbalist, artist, cântăreț, și poate mai câștigați ar fi. Și așa zisele vedete și cei care le numesc.

Anunțuri
Comentarii
 1. eee./sunt intrebari mari..si raspunsuri ..sunt conform epocii in care traim.
  pentru mine vedeta are un sens, pentru altul alt sens. ..

  • Marius Bota spune:

   Raspunsul subiectiv e normal sa isi aiba locul aici, dar liniile generale ale termenului „vedeta” trebuie sa se pastreze si sa ne dea imaginea adevarata a termenului

 2. vienela spune:

  La cate intrebari ai pus e de preferat sa ne luam notite si sa facem fiecare cate o postare cu raspunsuri. 😛

  • Marius Bota spune:

   varietatea mare de intrebari a fost ci scopul de a gasi fiecare o varianta la care sa ofere raspuns. Oricum, o sa vizitez blogurile voastre, pentru a vedea daca nu va dedati la „plagiat”)))

 3. Andreotti spune:

  din punctul meu de vedere???…în românia nu sunt vedete în adevăratul sens al cuvântului…acum sensul este pur derizoriu iar „vedetele” sunt doar de mucava…pot fi însă personalități, pot fi persoane publice, etc…vedete și/sau staruri poleite sunt la „holiud”:))))

 4. din ce-mi aduc eu aminte termenul de „vedeta” a ajuns la apogeul lui in romania de cand a aparut pro tv. asa isi anuntau ei jurnalistii, etc „vedeta x va pleca in vacanta”
  o explicatie nu am oricat as incerca. dar cei din mass media sunt de vina. din ce mai citesc prin presa de acasa imi dau seama ca in romania este chiar simplu sa ajungi „vedeta”. e de ajuns sa divortezi, sa cunosti o persoana publica si sa inventezi te miri ce. si altele

 5. eumiealmeu spune:

  mai vedeta, dar in cel mai pozitiv sens acum!, mi se pare Nesu, (pentru care ma bucur ca a inceput sa faca primii pasi) decat cei de pe gazon! parol! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s