Şi păcatul e…

Posted: 20/05/2012 in Meditații
Etichete:, , , , , , , , , , ,

Într-o lume cu preocupări din ce în ce mai diverse, în care fiecare dintre noi alergăm după aşa de multe, pentru a obţine aşa de puţine, în toiul discuţiilor ori emisunilor electorale din această perioadă, în grabnica noastră trecere prin lume,  nu ştiu ce mi-a venit să mă gândesc la ce anume mai credem noi că ar însemna păcatul, greşeala, în ziua de azi. Ce anume considerăm că e păcat şi ce nu, care e noţiunea noastră cu privire la greşeală?

Discuţia ar trebui să pornească probabil, de la un etalon, de la ceva la care să ne raportăm atunci când considerăm ceva ca fiind păcat ori nefiind!. Aşa că, definiţia lui originară, ne duce cu gândul la concursurile de tras la ţintă cu arcul, iar fiecare ratare a ţintei era catalogată drept „păcat, greşeală”. Nu ştiu care mai sunt „ţintele” noastre contemporane, dacă mai avem asemenea ţinte clare şi dacă ne raportăm la ele în termeni de „atins” sau „ratat”. Se prea poate ca , pur şi simplu, să alergăm prin viaţă  fără a ne mai gândi ce e bine şi rău, ce e păcat şi ce nu e, pentru că nu mai avem etalon corect, adică ţinta noastră nu mai e Dumnezeu şi valorile Lui, ci nişte valori oarecare, relative.

Dacă ar fi  ca la finele unei zile, să ne facem bilanţul , sinceri, doar noi în faţa lui Dumnezeu,  în faţa Ţintei, ce am considera că am făcut păcat sau greşeală, unde am ratat ziua? O mai fi minciuna considerată păcat, sau răstitul la colegi, părinţi sau prieteni? Să fie bârfa sau înjurăturile sau…?  Variantele le ştim doar noi, şi deşi la cei din jurul nostru, păcatul îl numim ca atare, iar pentru noi îl numim experientă nereuşită, se prea poate să conştientizăm, că tragem foarte mult în afara ţintei, că arcul e destul de slăbit când vine vorba de a nimeri unde trebuie. Şi mai ales trebuie să realizăm , că o dată greşită ţinta, e nevoie să ne cerem iertare de la Dumnezeu, de la oameni dacă e cazul, şi să încercăm a ne corecta atitudinea şi viaţa!

Reclame
Comentarii
 1. Hapi spune:

  Pacatul e toata rautatea indreaptata cu buna stiinta impotriva aproapelui nostru
  Daca as tine cont de banalul „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face” , in opinia mea nu as avea alte pacate

  • Marius Bota spune:

   Ai dreptate Hapi, doar ca unele lucruri nu le mai consideram rautate, ci le consideram indreptatite a fi facute, ca doar ” nu ai vazut cum se comporta ala cu mine”!

   • Hapi spune:

    Mi s-a intamplat si mie asta dupa ce m-am intors temporar in tara…..si mi se parea ca tot sistemul e nedrept cu mine . Vroiam doar sa fiu ajutata si tratata cu respect pentru ca-mi plateam taxele,plateam angajati, munceam, ma straduiam. Am fost frustrata, apoi mi-a trecut si-am inteles ca trebuie sa fac CORECT ceea ce pot eu si sa nu astept de la altii safaca la fel. Stii, un fel de…..hoping for the best but expecting the worse.

 2. Cris-Mary spune:

  Din ‘pacate’ un astfel de bilant ar fi dureros.. Putini sunt care il fac.. eu uneori il fac si incerc sa-mi dau seama unde am gresit si imi propun sa nu mai fac.. alteori uit ..

 3. Marius Bota spune:

  Na, ca iar vine seara si trebuie sa stau fata in fata cu mine si cu Dumnezeu. Am citit insa, ca se poate si mai rau, adica, toate greselile dintr-o zi sa fie facute publice, asa cum sunt cele ale fotbalistilor la finele meciului!))) Si atunci ar fi jale!

 4. am renuntat de cateva luni in a mai privi tv-ul si stirile si emisiunile pline de inforamtii otravite. ele ne distrug sufletul si ne leaga in catuse de viata altora, facandu-ne a uita ca de fapt avem propria viata pe care s ao traim..;)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s