Îmi stă de mult pe creier și în gândurile mele, subiectul pe care vreau sa il dezzbatem împreună astăzi fiindcă e unul de maximă importanță, pentru că vremurile actuale necesită acest lucru. Mi-a mai trebuit doar un impuls de la Ruben și iată că mintea începe să scrie. Așadar, în vremuri ca acestea, ce rol au, ce caută, dacă trebuie să caute ceva anume, au loc ori ba, în politica românească, oamenii cu frică de Dumnezeu, creștinii practicanți sau mai concret spus cei ce se numesc după numele lui Hristos ? Fără a face vreo categorisire, îi numesc creștini, pe toți cei care încearcă să urmeze exemplul și modelul lui Hristos de viață, fiind conștienți de această mare responsabilitate care apasă pe umerii lor.

Și atunci , raportându-mă la Hristos, mă întreb, dacă într-un secol atăt de departe, din punct de vedere moral, de  valorile inițiale ale creștinismului, ce ar trebui să facem noi, urmașii Lui? Să ne vedem în continuare de existența dintre pereții între care ne adunăm ca și Biserică, să ne implicăm în proiecte sociale pentru ajutorarea celor nevoiași, să arătăm modelul lui Hristos de trăire în toate acțiunile și vorbele noastre,  dar mai puțin în politică? Pentru că, ”politică e murdară, înseamnă prostituție și imoralitate, iar creștinii, nu trebuie să aibă de a face cu așa ceva!”, Sau, dacă tot spunem, că trebuie să fim sare și lumină,  că trebuie să facem ca alții să îl laude pe Dumnezeu când ne văd pe noi, de ce nu mergem în cele mai nesărate locuri și cele mai întunecoase unghere, unul din aceste locuri, fiind chiar politica și politicienii?  E greu a alege între a sta confortabil pe un scaun sau bancă, în Biserică, lângă oameni cumsecade, cu care împărtășești aceleași principii și dorințe, sau a  merge să îți faci cunoscute valorile și năzuințele, între oameni, politicieni, care, majoritatea, își urmăresc propriile interese; cu siguranță mulți am alege zona de confort, de siguranță, aceea de a sta în banca noastră. Îmi veți spune că nu se face primăvară cu o floare, că ați văzut destui care au intrat creștini în politică și au ieșit mincinoși și hoți, care au intrat sfinți albi și au ajuns sa fie draci negri, și nu aș încerca să vă contrazic. Ci doar v-aș spune că prea probabil să fi fost flori artificiale de la început, și ciori din naștere, iar nu porumbei. Și în același timp v-aș aduce aminte de oameni ai lui Dumnezeu, care au suferit persecuție și închisoare pentru principiile lor, pentru credința lor, la care nu au vrut să renunțe, oameni care au știut pentru ce luptă.

Nu sunt genul de persoană care să îl implic pe Dumnezeu în politică sau în fotbal ( sau nu mai sunt, pentru că era o vreme, a copilăriei, când mă rugam să apere cine știe ce portar de la Dinamo, vreun 11 metri), și să spun că sigur Dumnezeu vrea să ajungă un anume creștin politician sau te mai miri ce ministru. Pe de altă parte, sunt convins și am această încredințare, că, creștinii trebuie să se deprindă să fie cei dintâi în fapte bune, indiferent că sunt la școală, servici, ori în politică. Iar dacă într-o vreme ca această, de decădere morală, de devalorizare a familiei, de mizerii sociale, noi, cei care știm ce se cere de la noi, nu vom face nimic, ci vom continua să asistăm resemnați la progresul răului, spunînd că locul nostru nu e acolo, în murdăria politicii, atunci se prea poate ca, în continuare, răul să fie numit bine, minciuna să fie socotită ca adevăr și mirosul mizeriei să ne sufoce.

Armele răului le putem vedea la orice pas, arătate și fluturate în fiecare zi, fără rușine și fără jenă, iar noi, cei care zicem că avem armele adevărului și ale luminii,  le ținem ascunse, le înzăvorâm bine, le închidem și încuiem. O fi bine, o fi rău, fiecare decide pentru el; însă doar eu și tu  putem spune adevărul și arăta lumina în dreptul nostru, nu altcineva! Fiecare avem locul nostru, clar, precis, în această inegalitate; adevăr ori minciună, dreptate sau hoție, integritate sau imoralitate. Nu putem fi în ambele tabere!

Comentarii
 1. calatorru spune:

  Subiectul este delicat. Parca se desprinde pana la urma ideea ca e necesar sa se implice oamenii cu frica lui Dumnezeu in politica, si parca totusi nu avem un raspuns clar la intrebarea de ce da?

  • Marius Bota spune:

   Delicat e putin spus, pentru ca, asa ca in alte cazuri, nu gasim scris negru pe alb, ca trebuie a face asa sau asa! Si atunci intervine, convingerea, incredintarea, ori interpretarea fiecaruia. Eu insa merg mai departe cu logica mea si as spune ca e o chestie poate si de traditie crestina, aceea de a nu ne implica in treburile lumii, noi care avem treburi ceresti. Si atunci, ne tragem la o parte, poate chiar intentionat, poate chiar dintr-un spirit de autoaparare, si spunem ca trebuie sa lucram la altceva , nu la politica, la cele spirituale, nu la cele lumesti. Si mai aducem in apararea noastra si faptul ca orice stapanire e lasata de Dumnezeu, asa ca de ce sa ma bag eu, daca aia vor sa legifereze avortul, ori casatoria intre persoane de acelasi sex, ori te miri ce alta anomalie, ca asa vrea Dumnezeu! Delicat dar frumos subiect, de gandit si trecut la treaba, ori ca e asa , ori ca e altfel!

 2. asa cum zicea si Calatoru subiectul este delicat. insa eu am o certitudine. ca acolo unde exista rau exista si bine. unul fara altul nu pot exista..

 3. elena spune:

  Ce sa caute un om cu frica lui Dumnezeu in politica? Acolo unde nu depinde nimic de tine, acolo unde raul domina, ne mintim ca dam o mana de ajutor pentru ca „omul sfinteste locul” etc. Dar este ca in relatia de casatorie, cand un crestin se casatoreste cu un necrestin in speranta ca se va intoarce si acela la Dumnezeu, dar va cadea el insusi. Nu va injugati la un jug nepotrivit, ne sfatuieste Dumnezeu. Ne sfatuieste sau ne porunceste?

  • Marius Bota spune:

   Elena, aici e discutia din acelasi punct de vedere, ca si acela cu rolul Bisericii, adica spital fix sau spital de campanie. Asteptam sa vina oamenii bolnavi la noi sau mergem noi pe front la ei!? Luminam doar in sali cu becuri de 2000 W, sau mergem in unghere mai mult decat intunecate? Luam atitudine doar in numele nostru sau si pentru altii care nu pot sa ia!? Chiar provocatoare discutia!

   • elena spune:

    Tu chiar crezi sincer, Marius ca politica este solutia? Sunt multe alte metode nepoluate politic prin care poti vorbi pentru altii care nu pot si pentru a ajuta la dusul luminii acolo unde nu ajunge. Pentru asta nu trebuie sa „te faci frate cu dracu’ pana treci puntea”. Sigur ca este un subiect delicat si ca noua ne-ar place sa participam la toate nivelurile in societatea in care traim. Nu vreau sa par prea categorica sau inflexibila, asta este doar parerea mea. Numai ca, din observatiile mele, diferite „politici” deja fac parte din beserica, asa ce iesirea noastra la rampa in politica propriu-zisa nu mai poate schimba nimic. Si spun asta cu destula amaraciune. Nu este nici o diferenta intre modul in care ti se pune scotch pe gura politic vorbind sau cand incerci vorbesti impotriva „politicilor” sau „traditiilor” din locul in care te inchini. Sub pretextul ca rufele trebuie spalate in familie, esti pus urgent la disciplina si catalogat drept razvratit si eretic. Nu exista transparenta si verticalitate nicaieri, asa ca ce mai conteaza? Fiecare isi urmeaza propriul interes. De aceea nu este unitate nicaieri. Traim dupa principiul demonic „dezbina si stapaneste” si nici macar nu ne dam seama. Cum stim bine, sau ar trebui sa stim, orice imparatie dezbinata impotriva ei insasi este pustiita. Noi credem ca suntem parte din Imparatia lui Dumnezeu, dar ne vorbim fratii de rau si cautam sa ne ridicam pe noi insine calcand peste altii. De ce nu suntem in stare sa colaboram, sa facem lucrurile impreuna pentru ca in unitate sta puterea? Pentru ca nu avem dragoste, singura dovada ca suntem crestini. Cum ar trebui sa ne deosebim de lume, daca nu prin stransele legaturi dintre noi, cei pe care Domnul ne numeste frati, cu El si unii cu altii. Cum se impaca toate astea cu politica? Linistit poti sterge comentariu meu, nu tin neaparat sa accepti punctul meu de vedere. 🙂

   • Marius Bota spune:

    Sigur daca nu ai avea dreptate, Elena, si nu ai crede in ceea ce spui, nu ai face-o cu atata pasiune. Asa ca iti dau dreptate, la fel cum imi dau si mie!)))

 4. marian spune:

  Parca vad ca dumneata sau alti vizitatori ai blogului dumitale ma vor categorisii drept….Gica Contra !Sant nevoit insa sa te contrazic , cel putin la ultima parte a comentariului dumitale .Ala unde vorbesti despre ” armele raului „. Dimpotriva prietene, ” armele raului’ nu le putem vedea , nu stau la …vedere, fiind suficient sa privim si sa le…vedem. Dimpotriva , ele stau ascunse si ni se par…placute vederii atunci cand …ni se pare ca le ” vedem” . Ce Diavolul , este urat , este cu blana aia jegoasa pe el , are coarne , are copite are …tridentul ala in gheare ? Dimpotriva …este frumos . Ai uitat ca este una dintre cele mai frumoase creaturi ale lui Dumnezeu ? AI uitat ce inseamna …Lucifer ? Pe cale de consecinta ” armele ” sale, sant la fel de …”placute” dar , mai ales ascunse vederii oamenilor ce …nu se mai ” obosesc ” sa puna toate astea sub ” lupa ” Sfintei Scripturi . Sant perfect de acord cu , „calatorru” cand spune ca este un ” subiect delicat „.Nu strica sa-l reiei si eventual sa-l si dezvolti sau macar sa incerci asta .Este totodata un subiect interesant .

  • Marius Bota spune:

   Nu prea cred ca e vorba despre Marian Gigi contra, ci mai degraba despre un punct de vedere corect, diferit de al meu. Asa e, Diavolul se preface si in inger de lumina ca sa amageasca chiar si pe cei alesi; dar in acelasi timp, tot ce vedem zi de zi sau auzim, face parte din arsenalul celui rau, adica el scoate totul la vedere, pentru a arata ca vrea sa fie seful. Si de aici e ideea, de a nu ne lasa intimidati, ci de a actiona impotriva metodelor sale

 5. Andreotti spune:

  ahaaaa!…nu sunt singura care se ruga ca Duckadam să apare loviturile Barcei la cupele din 86?:)))
  ..lăsând gluma deoparte…e treabă grea aici! ar fi atât de multe de „vocalizat” încât comentariile noastre se pot transforma în posturi:)

  • Marius Bota spune:

   Fiecare aveam copilarii, si poate mai avem; aici e farmecul vietii, de a nu inceta sa fim copii, in unele domenii Cat despre discutii, e clar ca ar trebui o masa rotunda, iar eu initiatorul sa va invit la mine, pe toti, pentru a continua discutia intr-un mediu real, nu virtual. Asa ca, doritorii sa imi scrie, pentru a face rezervarile din timp!))))

 6. Dudas Danut spune:

  Nu cred ca e rau sa te implici in orice domeniu spre a face bine .De ce politica trebuie sa fie ceva rau , ceva urat, ceva care cere compromis. A face politica inseamna a lua parte in mod activ la viata publica, in scopul si interesul celor multi. Politica nu trebuie inteleas dupa chipul omului asa cum in cele mai multe cazuri se intampla la noi, ci dupa ceea ce face omul . Lucrurile facute bine in scopul de a multumii cat mai multi de-a aduce bunastare , un nivel ridicat de trai se fac de catre oameni de buna credinta si in folosul tuturor .Si cu atat mai mult cei cu credinta in DUMNEZEU si urmand invataturile BISERICII si ale lui DUMNEZEU pot face aceste lucruri. Dar pentru a face politica trebuie sa fii ales , adica sa convingi o mare masa de oameni despre ceea ce poti tu face pentru toti pentru o viata mai buna, si aici totul depinde de educatia celor multi , si de a intelege ceea ce este bine, si de a dorii binele, si de aceea cred ca este foarte greu in momentul de fata deoarece o lunga perioada de timp factorii importanti in formarea omului corect, cinstit, drept, harnic si priceput n-au fost principalele preocupari ale liderilor care au condus destinele acestui popor , si prin urmare degradarea umana este intr-o faza atat de inaintata incat trebuie foarte multa vreme pentru schimbarea directiei, pentru formarea si educarea populara. Dar sunt de acord ca trebuie implicare , mult curaj, tarie , rabdare pentru ca rezultatele n-o sa apara prea curand, si daca lupti in zadar si n-ai rezultate apare descurajarea, oboseala si pana la urma renuntarea.

  • Marius Bota spune:

   Important e sa invatam sa fim folositori in locul in care suntem asezati, si pe masura ce invatam sa fim utili la un anumit nivel, poate vom strabate calea spre urmatoarea etapa a vietii!

   • Dudas Danut spune:

    Asa este Marius, un om nefolositor spre bine nu exista , dar din pacate multi sunt folositori doar pentru ei . Aici este cheia sa fie folositori pentru toti si atunci poate fi folositor si pentru el. Trebuie sa credem in bine si atunci cu siguranta va venii . Cel mai mare bine este sa fim sanatosi, caci restul le vom strabate , altfel totul se sfarseste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s