Am crezut că odată cu terminarea regimului comunist am scăpat şi de minciuna în care trăiam: recolte record de grâu şi porumb la hectar, oameni având de toate şi cu cămările pline, căldură în spitale şi şcoli, copii ţinuţi în cele mai bune condiţii în orfelinate. Am crezut că minciuna sau spunerea trunchiată a faptelor, era o problemă ce ţinea de comunism, de Ceauşescu şi tovarăşii lui. Şi am aşteptat democraţia, ca pe un tărâm al adevărului, al lucrurilor spuse pe nume şi fără ascunzişuri, că doar aveam libertatea câştigată, libertate de exprimare, libertatea cuvântului. Şi iată că au trecut anii peste noi, dar adevărul tot nu e la loc de cinste în ţara noastră. Trăim în minciună şi făţărnicie, şi vrem progres, ne ascundem faptele de corupţie şi mizeriile, şi vrem prosperitate şi belşug; suntem conduşi de oameni care fac legi strîmbe şi care nu se aplică, şi vrem să păşim pe un drum drept. Vrem să o ducem mai bine, să avem un statut ca şi naţiune, dar nu suntem dispuşi să plătim preţul pentru aşa ceva, nu suntem gata  a pune adevărul acolo unde trebuie, la masa noastră, în casele noastre, în naţiunea noastră.

În anul 2012, poate a sosit în final momentul să alungăm minciuna din ţară, să punem valorile adevărate la locul lor. Ne minţim şi suntem minţiţi că nu avem resurse naturale, spirituale şi morale, şi de asta suntem unde suntem, când de fapt ele sunt vândute altora  sau forţate să plece în alte ţări, pentru că aici nu sunt preţuite. Suntem minţiţi de o clasă politică, cu aceleaşi personaje de la începutul democraţiei şi până acum, cum că ar sluji cetăţeanul şi alegătorul, când ei îşi slujesc şi servesc propriile interese. Aproape aceiaşi lideri sindicali,  care sunt în fruntea noastră, dar care nu ne mai reprezintă demult din cauza compromisului, se miră de ce nu mai iese nimeni în stradă la chemarea lor.  Autostrăzile neconstruite şi calea ferată distrusă, ne duc departe de Europa civilizată, ne apropie de a fi ruşinea vechiului continent, în loc să ne apropie de  ţările civilizate.  Pământul altădată bogat de roade, e lăsat în paragină ,pentru că e mai comod să faci bani cu produsele pline de hormoni din alte ţări, decât să le produci în propria ta ţară, cu proprii tăi oameni. Legile şi justiţia nu fac altceva decât să promoveze şi să dea dreptate minciunii, ele care ar trebui să demaşte minciuna şi să o condamne, să restabilească dreptatea şi adevărul.

Ne-am obişnuit să fim  doar critici şi observatori ai minciunii, dar nu promovatori ai adevărului; să detestăm mizeriile făcute de unii şi alţii, în grupurile noastre, dar nu ca şi naţiune pe de-a-ntregul, printr-un glas puternic, care să strige „Jos minciuna, destul”. Ne este greu să ne unim, pentru că am fost dezbinaţi, pentru că fiecare avem probleme, pe care le-au adus dezinteresul şi răutatea celor care ne-au condus. Adevărul poate ieşi la iveală doar făcându-l vizibil tu şi eu şi toţi cărora ne pasă. Indiferenţa nu va face altceva decât să înflorească şi mai mult minciuna, şi mai mult să fie la vedere, cei care îşi vor propriul bine, nu al poporului.

Nu există soluţii „abracadabrice”, care să facă minuni peste noapte, pentru că soluţia eşti tu şi sunt eu, e adevărul spus de tine şi de mine, e denunţarea minciunii văzute de mine şi de către tine. Înainte de a clădi ceva sănătos, ceva adevărat şi frumos la privit, trebuie dărâmat tot ce e mincinos, tot ce e negru şi urât mirositor. O ţară nu va propăşi prin minciună, nu va progresa  atât timp cât e condusă prin oameni care fac legi care să le servească interesele, nu va găsi soluţii prin traseiştii politici, care tot ei vor să conducă, după bunul plac.

Spuneţi nu minciunii, spuneţi nu falsului şi făţărniciei, spuneţi nu vorbelor goale fără fapte. Doar aşa mai putem avea o şansă ca şi indivizi, ca şi naţiune, doar aşa ne mai putem trezi la viaţă din plin, nu doar la una  trăită de pe o zi pe alta; doar aşa putem ridica capul sus, nu să ne fie ruşine că suntem români, doar aşa putem să muncim pentru binele ţării noastre, nu  prin alte ţări şi pentru alte ţări, doar aşa putem fi proprii noştri stăpâni, şi nu slugile altora.

Toţi cei care încă mai credeţi că adevărul trebuie să domnească în România, toţi care mai credeţi că mincinoşii nu mai trebuie să ne conducă, toţi care mai credeţi că vremea vorbelor goale s-a terminat, venind vremea faptelor,  e momentul să lăsăm indiferenţa la o parte, e momentul să ne unim, de dragul nostru, pentru binele nostru.

Reclame
Comentarii
 1. Greu cu natia asta romana, Mariuse! Pe vremuri circula un banc:
  Art. 1 Seful are intotdeauna dreptate.
  Art. 2. Cand seful nu are dreptate, se vor aplica prevederile Art. 1.
  Se pare ca aceia care sunt vremelnic la putere determina care este „adevarul”.
  Meteahna fanariota.

  • Marius Bota spune:

   Vedem pe pielea noastra cat de greu e, de asta si insistam atat))). Poate ar fi cazul si momentul, ca sefii sa fie adevarati nu falsi, si atunci vom avea ca baza de pornire, adevarul!

 2. ionela spune:

  ehe…la noi la romani s-a si facut o cultura din a judeca si a critica. dar de pe scaune din fata scenei. astia isi joaca rolurilor lor de 2 bani, iar noi ceilalti stam frumos asemeni spectatorilor pe scaune, comentand si susotind ..
  parerea mea e ca se va reactiona doar in mom in care vietile noastre la propriu vor fi amenintate.pana atunci..vom susoti, vom critica..vom..vom…this is it..

  • Marius Bota spune:

   Cam asa e, pana nu e focul la fundul nostru, ne vedem de piesa slaba la care asistam! Oare asa suntem noi ca natie, sau contextul, ne mai prelucreaza si el, de suntem inmarmuriti si fara reactie?

 3. […] raită şi pe la teo negură, hijo de algo, luna pătrată, max peter, vizualw, lili3d, bibliodeva, marius bota, vultureşti, meşterul manole, memyselfandela, geanina sau octocat Share […]

 4. romanianstampnews spune:

  E vechea meteahnă a românului: „hai să facem, dar… fă tu!”. Cam aşa gândesc majoritatea. Ionela are dreptate: până când unul nu are de tras în mod direct, pur şi simplu nu-l interesează… 😦

 5. marian spune:

  Democratia prin insasi definitia ei este o mare minciuna!Minciuna conduce masele mai bine decat Adevarul .Chiar ca nu conteaza cati insi trebuie sa conduci spre un anume scop bine determinat . Intotdeauna vei incepe cu o minciuna .Ca stam „pe margine si criticam „…pai daca noi cei ce criticam am fi pusi sa conducem…ce crezi ca am mintii mai putin ?!Fi serios frate ! Prima minciuna ce este mentionata in istoria omenirii o vei gasii { fireste daca te vei deranja sa cauti } in Geneza 3 / 4 si 3/5 iar de atunci…si pana azi ….

  • Marius Bota spune:

   Democratia e vocea poporului, dar nu una mincinoasa, una care sa te indemne la hotie. Sunt convins ca daca eu si tu am fi acolo, nu am minti, pentru ca avem frica de Dumnezeu si respect pentru oameni, pentru ca dintre oameni plecam si pentru ca nu uitam ca suntem oameni, pentru ca avem responsabilitate si demnitate. Si as putea sa iti spun multe motive pentru care oamenii adevarati, nu ar minti si nu ar fura.. Problema e cu pacatul de acolo a inceput minciuna, de la ascunderea greselilor. In loc sa le recunoastem, mai bine mintim si continuam a gresi, ca „doar poporul nu ne face nimic, sta si se uita la noi!”

   • marian spune:

    Frate Marius eu spre deosebire de dumneata …eu n-am FRICA de Dumnezeu ! AM RESPECT !Iar daca eu asi fi la conducere …. zi Doamne fereste ca…Stalin ti-ar parea precum pruncii din Betleem ! La cata ura am in sufletul meu fata de acesti nemernici….

 6. alexbodoli spune:

  Citind manifestul, mi-au venit în minte câteva citate:
  „Democraţia este procesul prin care oamenii sunt liberi să-l aleagă pe cel pe care să dea vina.”
  „Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm.”
  Mai spunea cineva „că democraţia este un sistem politic prost, însă cel mai bun de care dispunem la ora actuală(care s-a inventat până în prezent). Dacă nu ne spunem ofurile, sigur nu vom înainta. Dacă le spunem poate, poate va ieşi ceva. Însă, subscriu şi eu, ne pricepem mult mai bine să vorbim decât să acţionăm. Ne vindem între noi, pe doi lei, fără demnitate şi fără principii. P.S. Frumos manifestul, bine structurat, plin de duh şi adevăr!

  • marian spune:

   @alexbodoli In afara de citate….altceva mai poti spune ?Din ce ai postat…am inteles ca esti doar unul dintre milioanele ce ” satu pe margine „.Fara suparare stimate domn !

   • alexbodoli spune:

    Am ales să nu spun prea multe, ci să fac. Da, m-am implicat în răsturnarea regimului Voronin din Republica Moldova. În România, e mult mai complicat. Sunt mult prea mulţi „căţeluşi” care trag de os.

   • Marius Bota spune:

    Alex, apele linistite sunt cele mai adanci! E bine a face ce spui, dar uite ca , uneori trebuie sa si spui ce faci, pentru a nu se crede altceva.)))

   • alexbodoli spune:

    :))Ai foarte mare dreptate…însă dacă am sta să înşirăm fiecărui „cetăţean” acţiunile întreprinse pentru a salva „omenirea” ar rezulta fie o campanie electorală, fie o expunere ticsită de orgoliu.

   • marian spune:

    @alexbodoli…Suze, imi cer scuze umile !De unde era sa stiu ca esti moldovean …de ” dincolo” ?

   • alexbodoli spune:

    @Marian….stai liniştit, se mai întâmplă să etichetăm fără să cunoaştem. Esenţial e să nu vezi în toate o ofensă.

    Am luat un punct la bătaie
    l-am luat pe tatăl vostru Stalin la întrebări,
    de ce exprimă încă terorism și frig,
    când stă degeaba…
    într-un sicriu.

    am luat Prutul la rost,
    de ce desparte un frate de altul???
    şi curge prin sufletul nostru,
    stropindu-ne inimile cu un prea roșu sânge ghimpat.

    am luat un punct la bătaie,
    că nu accept să pună punct la toate.
    l-am dat afară să stea-n ploaie.
    prea multe puncte într-unul singur îngropate…

  • Marius Bota spune:

   Pe langa vocea democratiei, uneori trebuie trecut la faptele democratiei, acelea de a face bine nu rau, de a spune adevarul nu minciuna, de a demasca hotia si a promova dreptatea. Practica ne omora insa, de multe ori, desi stapanim teori la perfectie poate!

 7. Nicu Lupsa spune:

  Sunt unul dintre aceia care a apucat sa faca serviciu si in epoca ceausista. Ma infior si acum amintindu-mi de burlesca perioada. „Avutia tarii, bun al intregului popor!” Imi rasuna si acum in minte acest slogan prezent pe buzele politrucilor de-atunci. E inutil sa enumar acum multimea de aberatii pe care propagnda vremurilor le imprastia peste tot , prin toate formele.

  Revolutia din ’89 parea sa fie colacul de salvare al romanilor, ajunsi deja la capatul rabdarilor. Acum, realizez ca zicala, „Nu da Doamne omului, cat poate sa duca ” e mereu de actualitate. Din pacate aceasta zicala pare a fi anume creata pentru ,romani. Acel colac , chipurile de salvare, a fost un fel de sarut al diavolului pentru multa lume. Oamenii cei mai multi, intelectuali ori muncitori au fost dezamagiti de ceea ce a urmat. Demnitatea lor era ca si atunci lezata. Deschiderea granitelor si aparitia unor oportunitati legate de occident s-au dovedit pentru majoritatea inabordabile. Momentul a fost prielnic pentru bisnitarii comunisti care au deveni peste noapte, oameni de afaceri cinstiti. Noi ceilalti nu aveam decat educatia muncii Stiam ca trebuie sa fim pusi sa facem treaba si o faceam. Unii mai bine, altii mai rau. Aici a fost marea greseala de atunci. Oameni integri, cinstiti, nu au fost incurajati sa faca afaceri in jungla capitalista. Anii care au urmat, cu mici exceptii, nu au facut decat sa consolideze pozitia lichelelor. Aceleasi in orice regim.

  La vot, masinariile propagandistice ale noilor vremuri, ne-au amagit si acum constatatam ca aproape de fiecare data am gresit.
  In ceea ce ma priveste nu doar am chibitat. Am fost si consilier local si atat cat am putut am facut cat mai mult bine. Legislatia incalcita, legi care-si modificau forma odata cu venirea normelor de aplicare, lipsa unei autonomii reale a consiliilor locale , m-au facut sa ma simt un Don Quijote luptand cu morile de vant. Am refuzat sa mai fiu doar o unealta cu care sa se imite democratia.Am renuntat la mandat inainte de a se incheia .

  Stiu, gestul meu se poate interpreta in mai multe feluri. Poate iresponsabilitate, poate lasitate..Eu stiu ca simteam doar scarba, senzatie care inca nu a disparut. Nu am educatia, taria sa pot accepta ca trebuie sa fiu pregatit ca in orice moment sa simt pumnalul lui Brutus in spate.

  Probabil, la un moment dat o sa-mi asum si asta. Cu siguranta intr-o formatiune de stanga . N-am indentificat-o inca pe cea potrivita. Paradoxal poate, insa doctrina de stangii e mult mai apropiata de morala crestina. Morala care nu incurajeaza speculatiile ( dreapta le considera motor al economiei) si care nu lasa pe cel slab in voia sortii. Piata nu poate rezolva totul. Mai ales in tarile latine sau balcanice. Nu e normal ca comerciantul sa castige mai mult decat producatorul. Cred ca nu-i nici crestineste.

  Pana una alta, urez succes celor mai curajosi si sper ca, cat mai curand, sa regret ca nu m-am alaturat lor de-acuma!

  • marian spune:

   @Nicu Lupsa…si eu am ” facut serviciu in epoca ceausista ” insa asta vad ca nu-mi foloseste la nimic azi ! Sint prea batran sa ma mai angajeze cineva si mult prea tanar pentru pensionare . Ultima parte este un ” citat din ce mi s-a spus atunci cand m-am dus la Casa de Pensii pentru…a obtine o pensie ceva acolo , pentru a nu mai sta sa astept sa-mi aduca nevasta banii pentru traiul zilnic .Interesanta abordarea dumitale si impresionanta chiar .Nu regreta niciodata ca n-ai facut ceva ce …ai fi putut regreta, respectiv sa te ” alaturi celor ” curajosi ” .

   • Nicu Lupsa spune:

    mariane, revolta ta se simte..cred ca e si indreptatita. Am insa certitudinea ca dintre cei care ies pe „scena” sunt si „actori” care merita incredere. La acei „curajosi” era referirea mea. Marius e unul dintre ei. Bag mana-n foc!

    PS: ….n-o sa ma ard!

 8. Doru spune:

  Impresionant!
  Mulţumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s