Concentrare şi atenţie…superficială

Posted: 20/04/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , , , ,

În marea parte a timpului de muncă, am  a face cu  efectuarea de masurări electrice, respectiv completarea şi verificarea buletinelor de măsurători, emise în urma acestor lucrări efectuate pentru diferite instalaţii si echipamente electrice. E nevoie de concentrare şi atenţie, fiecare detaliu fiind important, pentru că ar putea să scape ceva important, atât executantului, care a completat buletinul cât şi mie, ca cel care verifică respectivul buletin. Şi atunci, ţine-te că sar  „şacalii” pe tine, pentru că lipseşte o virgulă sau un detaliu nesemnificativ, „dar nu e acolo, ce ai făcut”!. Sau, făcând referire în altă parte a activităţii, de când cu blogul, mi-am dat seama cât de importantă e verificarea cu atenţie a tot ceea ce scriu, atât din punct de vedere gramatical, cât şi ca idee, conţinut.

În rutina şi obişnuinţa lucrului de fiecare zi, cât mai suntem de atenţi şi concentraţi la ceea ce facem? Cu câtă seriozitate mai privim fiecare activitate pe care o desfăşurăm sau cât a devenit un „trebuie şi asta, cum iasă aşa iasă, doar să fie făcută”?. Recunosc, că uneori sunt spre pragul corigenţiei la unele aspecte, în sensul că fac una, dar mă gândesc la alte zece treburi, concentrarea asupra problemei „pe rol” e una superficială, împărţită  în mai multe direcţii. Ce e de făcut în astfel de momente, cum putem rămâne, hai să fiu în trend cu termenii, focusaţi, doar la o singură activitate o dată? Putem face acest lucru, sau prin natura contextului vieţii, ne gândim şi la cumpărăturile pe care trebuie să le facem, dacă mai avem cu ce, şi la copii cu lecţiile lor, şi la cheltuielile prea mari cu întreţinerea. Şi astfel, în loc de o treabă bine făcută, cu concentrare punctuală şi eficientă, ajungem să ne împrăştiem în atâtea direcţii, încît dacă suntem întrebaţi despre sarcina la care lucrăm, trebuie să facem o rulare în „hard” pentru a ajunge la punctul despre care am fost întrebaţi.

Tot respectul pentru cei care pot face, în acelaşi timp, zece activităţi, cu randament maxim şi rezultate foarte bune. Dar în general, „merge şi aşa, că mai am şi altele de făcut”, ne cam ia cu valul, ne cam înconjoară. Dacă sunteţi din cei ai primei categorii, vă rugăm a împărtăşi cu noi, cum reuşiţi a face atât de multe lucruri deodată. Iar pentru cei, care de abia aşteptăm să finalizăm „rapid şi oricum”, o sarcină, pentru a sări la alta, pe care să  o  terminăm la fel de „repede şi nu contează cum”, poate ar trebui să realizăm că se poate şi  trebuie altfel: concentrare, atenţie, calitate. Doar aşa vom fi eficienţi, dar mai ales doar aşa nu vom avea parte de „rebuturi”. Succes!

Comentarii
 1. Luna patrata spune:

  Mai bine una si buna, altfel nu are rost. Orice lucru trebuie facut cu simt de raspundere, eu asa gandesc, si daca nu te simti in stare mai bine nu il faci.

 2. ionela spune:

  de fapt suntem f putin prezent spiritual unde suntem prezenti fizic.
  Suntem roboteii perfecti insa mintea noastra zburda in HaWAII si eu mai fac un raport .;))
  dar cred ca e metoda creierului de a se refula si de a se vindeca intr-o anumita masura..caci avem nevoie de pauze..si le luam prea rar..;)

  • Mélanie spune:

   @Ionela, ai fost în Hawaii?!… moi, aussi! 🙂
   – – –
   @Marius, mediocritatea si superficialilatea pot avea avea consecintze uneori grave, dramatice… aia care se „lauda” ca pot face multe si marunte-n acelasi timp, au probabi drept al doilea prenume Napoléon, da’-ti confirm ca-i o legenda, un cliché-u’… 😀 Cât despre atentie, concentrare, meticulozitate, exactitudine, responsabilitate, seriozitate, etc, te-nteleg perfect: traiesc de multi ani cu un „electrician aviatico-spatial”… 😉 🙂 Succes în continuare! 🙂

  • Mélanie spune:

   @Ionela, aha, m-am prins, deci d-aia ti-ai schimbat avataru’: ai fost si-n Egipt! – me, too, également… 🙂

  • Marius Bota spune:

   Cand mai zbori spre Hawai, ia-ma si pe mine!)))

 3. romanianstampnews spune:

  Mie nu-mi prea place să fac mai multe lucruri în acelaşi timp. De multe ori, doamna mea mă ia peste picior: „N-ai niciun pic de atenţie distributivă!…” (asta mai ales când îmi spune câte ceva, iar eu – cu nasul în vreun caiet sau în monitor – întârzii cu răspunsul).

 4. BitterMili spune:

  Am impresia ca sunt si ceva studii care arata ca barbatii nu stau asa de bine ca femeile in ceea ce priveste atentia distributiva. Eu, ca femeie, nu ma pot lauda foarte tare cu ea. Si diversitatea activitatilor unei zile ajunge de multe ori sa ma oboseasca.

 5. paradisblonzesc spune:

  imi lipseste cu desavarsire concentrarea. si nici nu ma zbat mereu sa iasa lucrurile cum trebuie. cu alte cuvinte sunt superficiala. 🙂 dar viata merge inainte 🙂 o sa ma „trezesc” eu mai devreme sau mai tarziu

  • Marius Bota spune:

   Probabil de asta si tot dau politistii peste tine, ca nu te concentrezi destul ca sa scapi de ei!)))

   • paradisblonzesc spune:

    :)) ai dreptate. lasa ca lucrez intens la asta. mi am pus notite in masina. „aprinde luminile”. „nu frana brusc” :))

 6. […] privire şi pe la meşterul manole, luna pătrată, DAP, teo negură, peter, octocat, vultureşti, marius bota, psi-words, lili3d, schtiel, geanina, idei şi idei, ana maria, bianca sau pishky, după cum vă […]

 7. Nicu Lupsa spune:

  Atunci cand este vorba de un lucru important, adica poate implica direct sau indirect integritatea fizica sau morala a tertelor persoane, cu siguranta acel lucru trebuie facut temeinic iar daca priceperea noastra nu ne da siguranta ca-l putem face bine, mai bine ne degrevam de el si lasam profesionistii sa-l faca.

  Pe de alta parte, lucrurile asa zis marunte trebuie facute asa incat sa ne confere o stabilitate si o multumire care sa faca echilibrul nostru interior sau al familiei. Mici prostioare ne pigmenteaza viata, mici imperfectiuni ne indeparteaza de rutina…Uneori pe mine, perfectiunea ma oboseste, ma deprima…

  PS: Imi ador sotia atunci cand o vad putin suparata, pentru ca blatul din cuptor s-a rumenit cam mult ori ceapa din tigaie care se dorea aurie a devenit precum tenul lui Ray Charles.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s