Şi ce dacă a înviat?

Posted: 15/04/2012 in Meditații
Etichete:, , , , , , , , ,

Într-o zi de Paşte, sărbătoare în care , din punct de vedere creştin, ar trebui să ne aducem mai mult aminte de Învierea lui Hristos, decât de iepuraş, ouă roşii, mâncare bună şi miel, se ridică o întrebare justificată: la ce mă mai ajută pe mine, persoană din secolul 21, învierea lui Isus Hristos, la ce bun să mă intereseze de înviere, când pot să mă ocup de miel, ouă şi salată verde? Chiar mai are vreo importanţă să cred că Hristos a înviat şi asta să îmi influenţeze viaţa în vreun anume fel, pozitiv ori negativ?

Când vorbesc de importanţă, nu mă refer la cei care nu cred în învierea lui Hristos, ci la cei care credem. Cei care nu cred, e normal să nu aibă nici o treabă cu Paştele, pentru că de fapt la asta se rezumă Paştele, la înviere; şi atunci ar fi normal să nici nu sărbătorească, pentru că învierea lui Hristos a fost înaintea ouălelor roşii!  Aşadar, mă ajută cumva învierea lui Hristos la problemele mele cotidiene, la faptul că am greutăţi, că sunt bolnav, că nu îmi ajung banii, că nu mai am servici, că am de toate lipsă şi nimic în buzunar?

Nu ştiu dacă problemele celor de pe vremea lui Isus, erau mai mici sau mai mari ca ale noastre, dacă era mai multă prosperitate sau mai puţină decăt acum; dar ce ştiu, e că învierea lui Hristoa i-a transformat total pe ucenicii Lui. Săracii de ei, erau nişte oportunişti, unii cărora le plăcea să fie în centrul atenţiei alături de Isus, erau nişte fricoşi şi chiar uneori le sărea rapid „ţandăra”, nu erau cine ştie ce oameni valoroşi sau mari învăţaţi. Asta însă era înainte de  înviere, înainte de a vedea că spusele lui Hristos se adeveresc, una câte una. După aceea, au devenit nişte curajoşi, neînfricaţi în faţa problemelor, ba chiar a morţii. au devenit primii oameni cărora li s-a dat numele de „creştini” , adică urmaşi ai lui Hristos, din cauza modului lor de viaţă , asemănător cu al lui Hristos. Rând pe rând, au murit de dragul Lui, pentru că aveau ochii îndreptaţi spre ceva ce era dincolo, dincolo de moarte, adică Viaţa ce urmează învierii. Şi-au dat seama că Cel în carecrezuseră nu era unul oarecare, ci din moment ce înviase din morţi, chiar merita să se încreadă în El.

Poate prea puţin mai contează în ziua de azi, mărturia şi viaţa unor ucenici , apostoli, ca Ioan, Petru, Iacov ori Toma

( da chiar Toma necredinciosul a ajuns să moară epntru Isus şi credinţa în El). Dacă poate nu se mai crede în învierea lui Hristos şi că ea ar avea importanţă pentru ziua de azi, e din cauză, că cei care spunem „Hristos a înviat” în fiecare an la Paşte, nu arătăm că ceea ce spunem e adevărat în viaţa noastră de zi cu zi. Ne plângem că „murim” în fiecare zi, fără a vedea si crede că „mâine” putem învia datorită Lui, că ne dor toate „alea”, fără  a crede că Soarele poate apărea şi pe strada noastră; ne e groază că avem bani puţini pentru cheltuieli mari, pentru că avem un Hristos încă în mormânt, care nu mai poate face minuni şi astăzi. Pentru noi, cei numiţi cu numele ” creştini”, acest titlu e dat de tradiţie, de obişnuinţă şi de formalism, şi  nu de viaţa asemănătoare cu a lui Hristos pe care o trăim. Se prea poate ca , pentru noi, Hristosul despre care spunem că a înviat, să fie tot mort, să nu aibă nici un rol  sau importanţă în viaţa noastră.

Aşa că dacă vrem să aibă însemnătate şi pentru noi învierea lui Hristos, acum după mai mult de 2000 de ani de la eveniment, trebuie să începem de la ascultare, de la supunere, de la sacrificiu, de la răbdare şi bunătate, şi abia apoi  putem să avem parte de înviere; noi am vrea să avem parte de toate beneficiile învierii, fără a gusta sacrificiul, sau sărutul trădării, sau lepădarea prietenilor, sau  durerea din grădina Ghetsimane,  ori crucea suferinţei. Însă doar cînd trecem prin toate astea, nu la nivel identic cu a lui Hristos, cu capul sus, victorioşi, chiar dacă cu lacrimi în ochi, de abia atunci putem spune, fără a păcătui cu vorba şi cu viaţa: „Hristos a înviat”-  „Adevărat a înviat”.

Anunțuri
Comentarii
 1. Mélanie spune:

  Adevarat a-nviat si la crestinii ortodocsi, dupa o saptamâna de la Pastele catolico-protestant…
  – – –
  Marius, primul si ultimul tau paragraf rezuma tot-tot, îmi permit s-adaug doar primul conciliu de la Niceea, acelasi, unic pentru cele 3 confesiuni crestine:

  „Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor.

  Și într-unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu unul născut, care din Tatăl s-a născut mai înainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat; născut, nu făcut, cel de-o ființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut.

  Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire s-a pogorât din ceruri și s-a intrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara, și s-a făcut om.

  Și s-a răstignit pentru noi în timpul lui Pontiu Pilat, a pătimit și s-a îngropat și a înviat a treia zi, după Scripturi.

  Și s-a suit la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui. Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a cărui Împărăție nu va avea sfârșit. Și întru Duhul Sfînt domnul de viață făcătorul, care din Tatăl purcede, cela ce împreuna cu Tatăl si cu Fiul este închinat și slăvit, care a grăit prin prooroci. Și întru una sobornicească și apostolească Biserică, mărturisesc un botez întru iertarea păcatelor. Aștept învierea morților, și viata veacului ce va să fie. Amin!”

 2. marian spune:

  HRISTOS A INVIAT !! Bine mai omule….nici de Paste nu te astamperi ?Auzi ce ” intrebare ” la tine : si ce daca ” a inviat „?De atitudinea celor ce cred depinde ca si cei ce nu cred { inca } in Invierea Sa sa ajunga …SA CREADA !Insa cum sa faci asta atunci cand cei ce ” cred” se gandesc cum sa ajunga sa mai repede sa devoreze bucatele pregatite pentru acest prilej, cum sa ” sarbatoreasca ” cu cat mai mult fast acest…”eveniment ” ?Se tine un post {?} pregatitor Pastelui .Cine oare { poate calugarii, poate unii dintre preotii mai varstnici ce au grije de sanatatea lor trupeasca …mai mult decat de cea sufleteasca } tine CU ADEVARAT POST ? Dumneata ai tinut ….post ?Oare ” postul ” se tine doar de Paste sau de Craciun ? Oare postul { post = veghe } inseamna doar abtinerea de la …crapelnita ? La Isaia 58 se spune foarte clar si ce inseamna postul si ce implica el. deci n-am sa insist pe tema respectiva . Insa nu ma pot abtine sa nu-ti atrag atentia asupra „incumetarii ” mele de a-mi lua ca identificare a mea in lumea bloggarilor precum si-n mess acest capitol dein Scripturi precum si numele unui mare profet biblic.Revenind la postarea dumitale…Pai daca a inviat { acum …2000 de ani…} este evident ca acesta a fost mesajul pe care L-a lasat peste ani : > Veti murii trupeste dar…IN MOD SIGUR VETI INVIA….SUFLETESTE Nu oricine-mi zice „Doamne, Doamne” vine la Mine ci , doar ce fac VOIA TATALUI MEU <….adica …A MEA , asi adauga eu . HRISTOS A INVIAT ? Pentru cei ce inca nu cred …inca , in Invierea sa , eu raspund : ESTE ADEVARAT, CA A INVIAT !!! O zi de Paste { Paste = prag , trecere } cat mai placuta prietene Marius Bota pentru dumneata si evident familia dumitale, o zi pe care ti-o doresc definitorie pentru dumneata si familia dumitale . Definitorie in sensul de a nu mai fi nevoit sa-ti pui " intrebari " de genul celor din postarea de mai sus. HRISTOS A INVIAT ! ESTE ADEVARAT CA A INVIAT !!!

  • Marius Bota spune:

   Intrebarile cele mai importante si grele , sunt cele care ni le punem noua insine, si la care vrem sa gasim raspuns , in ideea corectarii actiunilor gresite. Atata timp cat vrem sa „fim pe bune” cuDumnezeu, cred ca e nevoie, din cand in cand , sa facem cate un stop, si sa ne reanalizam legatura noastra cu El!

 3. Ninulescu spune:

  Pacat ca nu poate vecina mea sa raspunda la aceasta intrebare, ca ea si-a petrecut toata viata pe la manastiri si cand am intrebat-o ce i-a placut ei cel mai mult la manastire a zis ca sarmalele ca se fac multe si de aceea sant mai bune…

  Dar cred ca in mare pe net se gasesc raspunsuri la ori ce intrebari cu privire la religie in general
  pe mine m-au crestinat filmuletele astea… inainte de ele eram barbar 100%

  • Marius Bota spune:

   E pacat , cala atat se rezuma uneori religia noastra, la Paste si Craciun. Si atunci, ne intrebam de ce si-o fi intors Dumnezeu fata dinspre noi, cand de fapt El mereu sta cu fata spre noi, doar ca noi i-am intors spatele!!Multumesc, Ninulescu

 4. romanianstampnews spune:

  Fiecare are o cruce de purtat, chiar dacă nu ştie. Dar dacă o află, e mult mai bine.

 5. […] să treceţi şi pe la meşterul manole, max peter, vultureşti, kadia, oana clara, luna pătrată, marius bota, teo negură, melly, geanina, shogunu’, diverse, vizualw, , andreotti Share […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s