Prietenul

Posted: 13/04/2012 in Meditații
Etichete:, , , , , , , , ,

„Nu este mai mare dragoste decât să îşi dea  cineva  viaţa pentru prietenii săi” Ioan 15:13

Am tot căutat să găsesc etimologia cuvântului „prietenie” în diferite limbi, şi am găsit una din cele mai curioase dar adevărate înţelegeri ale acestui cuvânt. În japoneză ( iar cu japonezii am ce am!), cuvântul „prietenie” e simbolizat prin două mâini care lucrează împreună, şi asta pe considerentul că atunci când ai aceleaşi idealuri cu cel cu care lucrezi, îi dai mâna ta în mâna lui, şi devii prieten cu el. Mă gândesc în aceste zile premergătoare sărbătorii Pascale, ce a înţeles Dumnezeu şi Fiul Său, Isus Hristos, prin termenul „prieten”, şi ce mai înţelegem noi sau ce au înţeles chiar ucenicii Săi? Hristos a avut prieteni pe unul ca Matei, fost vameş, o categorie dispreţuită de evrei, pe unul ca Iuda, pe care l-a iubit până la ultima şansă, până la ultima sărutare a trădării, pe unul ca Petru, care s-a lepădat de trei ori de El. Şi cu toate astea, nu a renunţat la misiunea Sa, aceea de a muri pentru păcatele noastre şi a învia pentru socotirea noastră ca nevinovaţi înaintea lui Dumnezeu.

Nu ştiu care dintre noi, dacă am avea capacitatea Fiului lui Dumnezeu, de a cunoaşte ce e în om, ne-am alege astfel de prieteni, astfel de oameni care să fie în „gaşca” noastră. Care dintre noi, am investi trei ani şi jumătate în cineva, care ştim că ne-ar trăda cu prima ocazie a vederii unor „arginţi”, ori care s-ar dezice de noi în faţa unei femei de servici?

Am pornit de la definiţia japoneză a cuvântului „prietenie” şi am ajuns la definiţia dumnezeiasca a cuvântului. Una, cea japoneză, are de a face cu o mână dată de bunăvoie, pentru a face aceeaşi lucrare împreună. Cealaltă, dumnezeiască, are de a face cu mâna întinsă spre cel care vrei să îţi fie prieten, chiar dacă el stă cu mâna la spate, înseamnă a investi dragoste, răbdare, timp, în cel care vrea, poate, doar să câştige de pe urma ta. Ucenicii erau din  categoria umană, nu vă speriaţi că doar noi am fi aşa! Au fost prieteni cu Hristos, până era El un mare învăţător, până era înconjurat de mulţimi, până făcea minuni şi semne. Când a fost vorba de urmat  la răstignire , toţi au fugit, când au fost chemaţi să se roage împreună cu El, au adormit, când să îl însoţească în curtea marelui preot la judecată, s-au lepădat. Au fost oameni supuşi greşelilor.

Chiar nu ştiu dacă ar mai prinde o astfel de prietenie, dacă ar mai avea adepţi, în zilele noastre. Prietenii din ziua de azi, mulţi dintre ei, apar când începi să ai succes şi să îţi meargă bine. Cei adevăraţi însă, întind mâna să te scoată din groapă atunci când tu ai mâinile lovite, te îmbrăţişează atunci când toţi îţi întorc spatele, te iubesc când nu mai pe nimeni să te iubească, te înţeleg când nimeni nu te înţelege. Astfel de prieten vreau să fiu, astfel de prieteni vreau să am.

Reclame
Comentarii
 1. Mélanie spune:

  Marius, interesanta abordarea ta din pdv crestin, caci si pentru Isus prietenia, ospitalitatea, tolerantza si camarderia aveau aceeasi semnificatie ca si-n 2012 … chiar azi-dimineata discutam cu o veche prietena despre „dovezile” concrete de prietenie, spunându-i ca „un prieten autentic, adevarat, devotat e acela care-ti (va) spune si ceea ce NU vrei s-auzi… oricât de neplacut ar fi…” si-a fost total de-acord! 🙂

  am scris aci despre prietenie:

  http://incaunipocrit.wordpress.com/2011/08/22/despre-prietenie/

  • Marius Bota spune:

   Ai dreptate, astfel de prieteni trebuie pretuiti, dar oare cati fac lucrul acesta, adica sa accepte mustrarea, si cati , dintre prieteni mustra cand e cazul? Si cei care ofera prietenia si cei care primesc prietenia, au retinerile lor in a spune adevarul sau a auzi adevarul!

 2. Hapi spune:

  Da, eu cred ca nmic nu s-a schimbat de atunci si pana cum in privinta conotatiei acestui cuvant
  Desigur ca fiecare avem asteptari diferite cand e vorba de cei pe care -i numim prieteni la un moment dat

  • Marius Bota spune:

   Cred ca asteptarile, unle sunt indrepatite,adica obiective, iar unele subiective, poate neindreptatite; dar prietenia ar trebui sa fie de comun acord definita, indiferent de secole ori oameni!

 3. Ninulescu spune:

  Vreau sa zic ca eu am gasit astfel de prieteni care desii nu aveau bani sa mearga intr-o vacanta cu familia si nici macar in excursie in Weekend mi-au dat totusi mie bani sa-mi cumpar medicamente, mi-au dat bani sa-mi repar tavanul la casa cand s-a daramat si acum m-au ajutat sa-mi pot platii actele de la cartea funciara ca sa am si eu casa mea cu acte, si m-au ajutat sa-mi cumpar materiale sa-mi repar casa sa pot duce si eu o viata cat de cat decenta !
  Nu credeam ca pe lume axista asa persoane dar cand am avut probleme m-au gasit si m-au ajutat, traiesc datorita lor, si nu folosesc cuvinte mari… chiar asa este, de la casa unde locuiesc pana la hainele de pe mine si medicamentele pe care le iau toate le am datorita prietenilor mei !

  http://ninulescu.wordpress.com/2012/03/25/patru-ani-in-blogosfera/

  • Marius Bota spune:

   Poti sa te numesti „binecuvantat” ca ai asemenea prieteni. Cu ajutorul lui si a lui Dumnezeu, ai reusit sa invingi problemele vietii”. Felicitari tie, respect lor si lauda lui Dumnezeu!

 4. Luna patrata spune:

  Nu sunt eu prea vorbareata in perioada asta, dar iti las o melodie…

 5. marian spune:

  Mariuse…la care Ioan ai gasit acel ” citat ” ?Eu am in casa vreo 7-8 exemplare din Biblie dar since n-am gasit versetul respectiv…poate nu exista …Citatul in sine este o prostie …fara suparare . Pai daca-ti dai viata numai pentru PRIETENI….atunci ce rost mai are ace jertfa deoarece aceasta este o JERTFA !Pai iisus Hristos si-a dat viata doar pentru…prieteni ? ATUNCI DEGEABA TOATA JERTFA LUI, DEGEABA TOT CHINUL INDURAT !!!Daca vrei sa sti nu trebuie sa-ti dai viata pentru nimeni . Este foarte important sa nu fi nevoit sa-ti dai viata PENTRU NIMENI deoarece atunci inseamna ca pentru acela , pentru care-ti dai viata …ala inseamna ca este intr-o situatie grea si decat sa doresti , ca cineva sa fie intr-o situatie grea , pentru ati da viata pentru el… ca ala sa vada ca tu-l iubesti…mai bine lipsa frate Marius !Nu uita sa -mi precizezi la ce capitol din Biblie ai gasit acel ” Ioan ….15-13″…nu de alta dar eu sint un fel de Toma…pana nu vad…nu cred.Cugito…dubito…nu uita .

  • Marius Bota spune:

   Ioan 15:13. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi.
   14. Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ceea ce vă poruncesc
   Eu am pus citatul din Biblia traducere Cornilescu, si probabil e o alta traducere. Ideea in schimb e aceeasi: dovada dragostei supreme e sacrificiul suprem. Nu stiu cum o transpunem in practica daca ar fi cazul, si cineva ne-ar cere acest lucru, sa murim in locul pritenului nostru. Hristos tocmai asta a facut , a murit in locul nostru

   • marian spune:

    Eu am spus altceva { de fapt tot in lumina Bibliei…sti si dumneata : Sola Scriptura !} si anume ca DACA-TI JERTFESTI VIATA NUMAI PENTRU CEI DRAGI , PENTRU PRIETENI, ATUNCI DEGEABA O FACI !!! Iar asta prietene rezulta din insasi jertfa lui IIsus . EL a fost jertfit , EL a PRIMIT sa fie jertfit A ACCEPTAT JERTFA SUPREMA si pentru Pilat si pentru Iuda si chiar pentru acei soldati romani ce L -au schingiuit , L-au batjocorit iar in final L-au crucificat , nu numai pentru ” cultura generala ” a …apostolilor sau a…Mariei Magdalena !Nici macar pentru ” cultura generala ” a noastra cei ce vorbim azi…atat de detasat despre …jertfa suprema.Cat despre citatul din Biblie…pai eu am si traducerea lui Cornilescu …si King James …ti-am spus am vreo 7-8 exemplare , de fapt daca pun si cele in care am doar Noul Testament am …vreo 15 Sfinte Scripturi …insa doar la 1 Ioan 3 de la 13 la 15 se vorbeste …adiacent despre …dragostea de aproape si eventuala jertfa pentru …prieteni insa …nu folosindu-se cuvintele pe care le-ai tastat dumneata.Sa nu te superi pe mine ca insist dar…daca tot ma voi duce AZI la Biserica…doresc sa stiu ce intrebari voi pune acolo. . Oricum alta data precizeaza rogu-te si capitolul….sigur n-am obraznicia sa -ti cer si precizarea paginii . Cer scuze , umil iti cer iertare pentru insistenta si tot asa de umil te rog { a cata oara ?} sa nu te superi pe mine frate Marius Bota .

   • Marius Bota spune:

    Ai dreptate, din punctul de vedere al jertfei pentru toti oamenii care a savarsit-i Hristos, si pentru cei buni si pentru cei rai; ba mai mult, pe cand eram noi , inca pacatosi si vrajmasi cu El, Hristos a murit pentru noi. Iar cat despre citat, am uitat sa specific ca e vorba de Evanghelia dupa Ioan, capitolul 15 versetul 13( adica prescurtat Ioan 15:13). Importanta e concluzia si ceea ce facem noi, pentru prieteni, in lumina a ceea ce a facut Hristos pentru noi! Sa ai parte de un Hristos viu, prezent ziz de zi in viata ta!

 6. foarte frumos scris, dar mai ales frumoasa paralela intre prietenia din fiecare zi si Iisus.
  Iti doresc sa ai un Paste fericit alaturi de cei dragi si lumina in suflet!
  PS. mi-ar placea sa citesc un art scris de tine si despre Inviere.
  O zi frumoasa

 7. ionela spune:

  cred ca de fapt asteptarile astea ne creeaza diverse ..probleme.
  daca am fi prieteni fara a astepta in schimb ceva, poate ca toate ar veni de la sine si poate ca ne-am simplifica mult viata…

 8. BitterMili spune:

  profund articolul…numai de ar putea fi inteles de toata lumea!

 9. Nicu Lupsa spune:

  „Poate ca prietenia nu este decat aceasta: o prezenta care se intregeste cu alta prezenta. Prietenii de obicei se cauta, iar cand s-au gasit, adeseori tac.(Cezar Petrescu)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s