Declaraţie de dragoste

Posted: 10/04/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , , ,

Am auzit multe istorisiri despre poporul german şi cetăţenii care compun această naţie , cum că ar fi un popor mai „rece”, nu aşa deschis ca şi latinii când e vorba de relaţii. Chiar îmi povestea o cunoştinţă, că  gazdele germane, dacă cineva vine în vizită la ei, nu consideră ca fiind normal şi politicos, să fie serviţi cu un suc sau o prăjitură. Acesta e felul lor normal de a fi, nimic deosebit, pentru că, aceeaşi purtare o au faţă de toţi. Totuşi, pentru că noi românii, suntem ingenioşi şi pe deasupra suntem şi latini mai siroposşi, am transmis din curtoazia noastră şi etniei rromilor, conlocuitori ai aceluiaşi pământ românesc. Aşa se face că, în încercarea de a schimba puţin sentimentele reci ale germanilor, şi a le încălzi puţin, compatrioţii noştri ţigani din Fântânele, au început a face declaraţii de dragoste, nu unui neamţ oarecare,  ci chiar doamnei Angela Merkel: ” Te iubim, eşti mama Europei„. Aşa declaraţie „live”, în auzul tuturor, emoţionantă până peste lacrimi, demult nu am mai întâlnit, poate de la plânsul lui  badea Traian pentru neica Theodor. Dar e de admirat, recunoştinţa lor, a rromilor,  fie chiar şi de pe buze deocamdată, pentru cel care le face bine, care îi ajută. Dacă e de învăţat ceva de la ţigani, e această abilitate în a se descurca, în a lupta pentru un trai mai bun, de a fi gata să iei totul de la capăt în altă parte şi în alt context, în speranţa unui viitor mai bun. Să te muţi cu mic cu mare, dintr-un sat, peste 700 de persoane, în Berlin, eu zic ca e o reuşită pentru naţia lor. Ia să ne punem în situaţia lor: oare ne-am fi ajutat unii pe alţii astfel încât să facem să ajungă cât mai mulţi români la un trai mai bun? Hmm! ” Dar de  ce să o ducă şi vecinul meu bine, lasă să rămână în România, la săpat şi la patron”.

Cine spunea că dragostea trece prin stomac, a avut dreptate într-o anumită privinţă. Iubim pe acei conducători care oferă ceva „şi la gura noastră de mâncare”, care ne asigură un trai decent. Ţiganii, se pare s-au cam săturat a mai aştepta să trăiască bine aici în Romănia; şi preferă să spună „te iubesc”, unui popor care îi oferă un viitor, unui om politic despre care nu au auzit prea multe, dar văd ce face pentru ei. Oare când auzim şi la noi în ţară „cuvinte de amor”, declaraţii de dragoste, la adresa oamenilor politici!?

P.S!

Din păcate la Berlin, nu se pot creşte animale pe lângă casa omului, aşa ca dorul de un purceluş ori o găină, crescute în aer liber, e mare!!

Comentarii
 1. Luna patrata spune:

  Sincer, ma indoiesc de faptul ca noi am avea cui sa facem declaratii de dragoste de felul asta. 🙂

 2. Losty88 spune:

  Din pacate declaratiile astea de dragoste sunt tot mai greu de facut intr-o tara in care cresterea economica scade, disponibilizarile sunt tot mai mari si etc. Cui sa-i multumeasca romanii? Lui Basescu? :))) sa fim seriosi.

 3. ionela spune:

  ihi..:)) tare articolul..

 4. Nicu Lupsa spune:

  Ramane de vazut cat o sa dureze amorul dintre rumänischen Zigeuner si Angela Merkel…

 5. Mélanie spune:

  Interesanta abordare, Marius… 🙂 Saptamâna-trecuta, Cristina Dumitru, o tiganca românca de 18 ani a fost declarata „cea mai buna ucenica din Franta”, ceea ce-i da dreptul la obtinerea unei „carte de séjour”… Voilà de vezi, eleva exemplara:

  http://www.france24.com/fr/20120403-meilleure-apprentie-france-obtient-carte-sejour-cristina-dumitru-roms-roumanie-sans-papiers

  • paradisblonzesc spune:

   ma bucur sa aud/citesc ca mai sunt si tigani romani care nu ne fac de ras. si sunt sigura ca ea nu este un exemplu singular. 🙂

 6. […] invit să treceţi şi pe la zinnaida, octocat, meşterul manole, luna pătrată, teo negură, marius bota, peter, geanina şi vultureşti. Iar dacă sunteţi tentaţi să participaţi la un concurs de […]

 7. Lamuriti-ma si pe mine despre ce e vorba ca habar nu am……800 de tigani romani s-au mutat la Berlin?
  Cu bunavointa intreb, sa faca ce? Acolo nu prea poti trage curent de la vecinu
  Dacaerau tigani iranieni sa stitit ca nu puneam intrebarea asta stupida

 8. Doru spune:

  Pertinente observaţii …
  Mulţumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s