Dacă cineva îmi spunea cu câteva zile în urmă, că apa din Marea Baltică, nu se poate combina cu apa din Marea Nordului, îi spuneam clar că face mişto de mine; sau dacă eram întrebat la vreun concurs de cultură generală care ape nu se pot amesteca, te miri ce răspuns aş fi oferit!! Dar, pentru cei care ca şi mine nu ştiaţi că există un asemenea loc, în staţiunea daneză Skagen, cea mai nordica zonă din Danemarca. apele celor două mări, având densităţi diferite, nu se pot contopi.

V-as invita pe toţi să mergem să vedem acest loc deosebit, dar mi-e că o să speriem locuitorii micului oraş danez, sau chiar apele o să fie surprinse de aşa mulţi vizitatori şi o să se dea valma una peste alta!

Oricum concluzia e una clară: nici apele nu mai sunt ce erau o dată!! Nu mai acceptă să se amestece cu orice altă apă!

Reclame
Comentarii
 1. cojocarii spune:

  wow! e superb acest fenomen!

 2. oanaclara spune:

  Habar n-aveam. Multumesc pentru articolul interesant!

 3. Doru spune:

  Mulţumesc mult!

 4. Mélanie spune:

  Marius,

  „veni, vidi…” la fatza locului: dincolo de impresionant, straniu, bizar… Natura ne va surprinde întotdeauna, un alt exemplu scandinav e maelströmul din Norvegia, vazut asta-vara aici:

  • Marius Bota spune:

   Din pacate eu doar „vidi” , si asta asa pe „sticla”. Poate o veni „veni ” si „vici” candva! Pana una alta, Hristos a inviat! Paste plin de speranta si dragoste!

   • Mélanie spune:

    Marius, multumesc… sanatate, pace si optimism!

    Sper s-ajungi în Scandinavia si-n Islanda, meleaguri ce mi-au ramas la suflet.

  • VictorCh spune:

   Melanie, dumneata ESTI CONVINSA ca acesta este un ALT exemplu, nu acelasi (vazut din cealalta parte)?
   Eu imi aduc aminte ca aflasem in tineretea mea (nici nu mai stiu exact CAND si DE UNDE anume aflasem) ca Maelstrom este numele local dat unui mare vartej care – la vremea din luna cand mareele sunt cel mai inalte – se formeaza – de patru ori pe zi, la fiecare inversare a mareei, deci si a sensului de curgere a apei in urma diferentei de nivel rezultata in urma mareei – intre capul Kategat si capul Skagerrak (unul apartinand Danemarcei, celalalt Norvegiei), fenomenul fiind atat de tipic, de specific, incat acest nume a devenit substantiv comun care denumeste acest gen de curgere alternativa de origine mareica in orice loc din lume s-ar produce acesta (spre ex in nu mai stiu exact CARE anume loc de la intrarea in / iesirea din golful Hudson, din Canada, unde fenomenul – din cauza inaltimii mareelor, printre cele mai inalte din lume – este deosebit de violent, putand scufunda ambarcatiuni mai mici).

   • VictorCh spune:

    P.S. Ba se mai foloseste acest nume si cu sens figurat – spre ex „un maelstrom de sentimente si ganduri contrare si contradictorii”.

   • Marius Bota spune:

    Poate ar fi bine sa vizitam ambele locuri, daca sunt diferite, si atunci ne elucidam!!!)))

   • Mélanie spune:

    @VictorCh, m-am referit la alt exemplu de surprize ale naturii… 🙂

    Cât despre „vârtej”, sunt mai mult decât convinsa, pentru ca l-am vazut în iulie-trecut la fatza locului, deci în Norvegia, se numeste: Saltstraumen maelstrom. Pot dovedi cu poze! 🙂
    Da, este un vârtej oceanic extrem de violent, pe vremuri scufunda si ambarcatiuni mai mari…

    Exact: cuvântul are si-acel sens poetic.

 5. L.uzu spune:

  mi-ar placea sa merg…

 6. Nicu Lupsa spune:

  Mda..daca o sa castig la loto, marele premiu, o sa investesc intreaga suma pentru a cerceta fenomenul. Apoi voi exercita influenta-mi deja notorie, pentru a implementa solutia in industria vinului astfel ca viticultorii sa nu mai poata indoi cu apa, licoarea bahica. NU de-alta, dar „in vino veritas”

 7. Luna patrata spune:

  Foarte interesant si frumos. Asa un dor de mare, de soare si de plaja am acum de nu-ti pot spune. 🙂

 8. OMG, nu stiam c-ar fi observabil fenomenul, cred ca e absolut mirific sa mergi in croaziera si sa vezi asta ……..

  • VictorCh spune:

   Daca esti pe apa atunci cand se petrece fenomenul este posibil sa nu te prea poti concentra asupra frumusetii privelistii, in special daca esti pe o ambarcatie mai mica si nu foarte rapida (pe de o parte din cauza necesitatii permanente de a te tine bine impotriva scuturaturilor si pe de alta parte din cauza ca se simte teama: un fenomen natural atat de amplu si de violent care se petrece atat de aproape de locul in care esti nu prea lasa indiferent psihicul comun, mai ales atunci cand apararea pe care contezi impotriva fenomenului este… precara.).
   Partea buna este ca stramtoarea este atat de ingusta incat fenomenul este bine si clar observabil si de pe mal, mai ales daca ai un punct de observatie mai inalt (situat mai sus).

 9. Silving spune:

  Da, e foarte frumos Skagen, mi-a placut si mie, am fost acum 5-6 ani. E renumit de frumos aici. Ia uite ,vise! tu la DK, la mari contopite, eu la palmierii din America Latina :D. Hai ca mi s-a facut si mie dor de Skagen acum.Poate la vara .

 10. Silving spune:

  fenomenul este foarte clar si observabil ,asa,la botul calului 😀

 11. […] surprins tare de tot imaginea aceasta… Intalnirea Marii Baltice cu Marea Nordului, in largul oraselului danez Skagen, cel mai […]

 12. roxana spune:

  foarte frumos si interesant ……ma bucur ca mai putem invata cate ceva unii de la altii…
  o zi buna tuturor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s