Ce rost are să mai învăţ?

Posted: 29/03/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , ,

În perioada  liceului aveam un profesor , care avea o vorbă, atunci când vroia să sublinieze „cât de mult”  ne place, nouă elevilor, să învăţăm:  ” voi, când vă trimit părinţii la joacă, ca să mai faceţi o pauză de la învăţat, ar trebui să strecuraţi cartea de matematică pe sub haină şi să ieşiţi cu ea afară şi acolo să învăţaţi din nou”. Cu toate că nu eram chiar o clasă slabă la învăţătură, ce spunea acel profesor  ni se părea de  „râsul curcilor” şi  foarte distractiv, mai ales că auzeam acest lucru din gura unui profesor. Acum peste ani însă, când privesc la  majoritatea elevilor din ziua de azi şi când fac o comparaţie cu cei de pe vremea mea…imi dau seama că mulţi, prea mulţi elevi din zilele noastre, nu iau nici măcar la şcoală cărţile, darămite la joacă; nu au nici măcar caiete de clasă, ce să mai facă şi temele pe acasă, ! Ce îl mai poate motiva pe elevul anului 2012 să înveţe, mai e vreo şansă de redresare în ce priveşte „cheful” lui de a învăţa? Se pun camere de filmat în şcoli ca să nu mai chiulească, se angajează agenţi de pază ca să nu plece elevii prin baruri, se fac razii prin cafenele ca să îi readucă la ore, părinţii merg cu maşina să îşi ducă odraslele la şcoală ca să fie siguri că merg acolo. Şi cu toate astea, din întreg liceul nu ia nimeni bacalaureatul! Mai e ceva ce se poate face şi nu s-a făcut? E ceva ce scapă părinţilor, şcolii şi societăţii? E cineva anume de vină sau chiar sunt copiii mai puţin capabili ca în alte vremuri? Care sunt metodele care ar da rezultate pentru a dirija elevii spre învăţătură din nou? Se schimbă programe, se modifică modul de a da examene, teste şi bacalaureat, dar prea puţin se priveşte spre elev, pentru a îl motiva din nou, spre a-l atrage spre educaţie. E ca şi cum aş pune cauciucuri noi, aş vopsi maşina şi i-aş pune şi radio cd, când de fapt ea nu mai poate sa functioneze dn cauza motorului.

Geniile vor rămâne în continuare genii, olimpicii vor fi mereu premiaţi, dar  toţi aceştia se numără pe degete într-o şcoală; cât despre marea majoritate, ei vor rămâne tot în aceeaşi situaţie:  fără motivaţie, fără modele demne de urmat, fără principii şi priorităţi sănătoase, dezorientaţi şi fără perspective clare. Dar totuşi, cine e vinovat, dacă e cineva?

Anunțuri
Comentarii
 1. hmmm.
  cred ca e din cauza ca generatia asta este usor scapata de sub control.
  zic eu ca lipsste disciplina. degeaba pun camere sialte chestii. e ca si cum ai pune niste animale de tot felul in acelasi tarc si gata, te astepti sa fie totul bine. nu…trebuie disciplina zic eu.
  dar mai ales uniforme. ca uite asa se nasc dramele prin scoli….fataaaa dar nu ai blugi de la …..tarancoooo. etc . 🙂

  • marian spune:

   @paradizblonzesc Hai mai lasa-ma in plata Domnului cu uniformele !Si daca s-ar baga OBLIGATORIU uniformele in scoli , licee sau universitati { cum era prin anii …30 sau pana in ’89} la ce foloseste ? Ai uita ca acest secol poate fi si ultimul pe care actuala omenire sa-l mai apuce ?Acum BANUL este Dumnezeul TUTUROR . Ai bani esti respectat , esti cel mai ” tare” , n-ai bani esti NIMIC ! Asta provoaca dramele d espre care vorbeai nu faptul ca ai sau nu blugii aia de tot rahatul pe care-i poarte una sau altul.Cat despre disciplina…pai cum sa poti vorbii despre disciplina { adica despre respectarea unor reguli , a unor legi } atunci cand cei ce ne conduc nu respecta nimic ? Atunci cand cei ce au BANI sint deasupra legilor, sint deasupra tuturor ?Imi pare rau ca sint nevoit sa te contrazic dar …n-am de ales.

   • dar sa nu ti para rau chiar deloc ca ma contrazici! pentru asta sunt comentariile 🙂
    era doar o parere…habar nu mai am ce este prin scolile de acum.
    da…asa e…banul primeaza. am avut si eu colegi de acest fel. care chiar si la bac vorbea cu profesorii de-l ascultau ca si cum vorbea cu prietenii lui pe maidan.
    uniforma insa…nu stiu….poate ma refeream ca un fel de amortizare a diferentei uriase dintre clasele sociale 🙂

   • Luna patrata spune:

    Legat de uniforme sunt absolut de acord cu Marian, mi se pare aiurea sa vad o masa de oameni imbracati la fel, e ceva de depersonalizeaza. Nu stiu, asta e parerea mea… 🙂

   • Marius Bota spune:

    Cred ca conteaza” uniforma” interioara, aia e ceea ce iti spune cu adevarat cine esti; si asta chiar ca lipseste!!

 2. marian spune:

  Pana si Iisus Hristos, pana si ala a indemnat oamenii sa invete carte!Si sti de ce ? Tocmai pentru ca oamenii sa-si foloseasca mintea proprie in rezolvarea tuturor problemelor ce-i inconjoara si sa nu poata fi manipulati de catre nimeni. Aduti aminte despre Toma Necredinciosul si de cuvintele pe care le-a rostit Mantuitorul ” Ai vazut si …ai crezut ” Cugito….este foarte important daca doresti sa ai si…dubito dupa aceea si sa te poti numii om.Ca nimeni nu se mai inbulzeste sa invete , sa-si ” dea bacalaureatul „, pai ce vina au ei ? Vina este doar a celor ce vin cu tomuri de …masterate , de diplome de la diferite universitati si …se dovedeste ca mai bine ramaneau la conditia de…cacanari, deoarece erau infinit mai buuni in acea ” functie”. cel putin la noi in Romania dar nu numai aici.Azi daca nu ” faci bani”…degeaba traiesti. Asta insa, o stii si matale prietene foarte bine, cred ca ai simtit-o deja pe pielea dumitale pana acum!

 3. Doru spune:

  Profund subiect şi lăsând cale, sper, liberă la multe răspunsuri …
  Mulţumesc!

 4. romanianstampnews spune:

  Mie mi-a venit să râd după ce am citit. În şcoală şi liceu am fost cam puturos, deşi mă ducea capul, recunosc cinstit. În facultate, am dat cu capul de pragul de sus şi m-am pus cu burta pe carte.
  Mai târziu, deşi nu m-a obligat nimeni, m-am apucat de recuperat ce nu învăţasem ca lumea în liceu: la 40 de ani făceam analiză matematică de unul singur, pentru că doream să fac programare de calitate…

 5. psi spune:

  eu cred că sunt mai mulţi factori care concură la starea aceasta de fapt: părinţii care îşi scapă copiii din mână, profesorii care fie sunt preocupaţi de politic, fie sunt prea bulversaţi de reforma reformei reformelor din învăţământ ori, pentru că tot este la modă, sunt mai înclinaţi spre meditaţiile din care mai câştigă un ban (nedeclrat la stat şi deci neimpozitat) pe lângă salariul uneori prea mic, societatea în general a coborât cu mult ştacheta calităţii şi din ceea ce mi s-a spus, fenomenul e generalizat, nu este întâlnit doar în românia.
  nu spun că noi eram aşa sau altfel… dar acum parcă nici nu contează viitorul nostru. copiilor acestora nu li se dă un imbold clar, pentru că nici noi nu dăm pe afară de entuziasm…

  • Marius Bota spune:

   E foarte greu sa faci „claitate” cand nu ai standarde pentru calitate ci doar pentru mediocritate, pentru ca asta se cere, nu oamnei care sa gandeasca, ci gloata spre a fi condusa!!

   • psi spune:

    iar căderea aceasta a standardelor este un fenomen generalizat, nu este prezent numai la noi…

 6. addicted spune:

  Ce nu-mi mai placea sa invat dar ce ma bucur ca totusi am facut-o si am ajuns unde am ajuns! Mi-e mila de cei care se lauda cu un 6 la probele orale, care exclama fericiti ” esteeeeeeeeeee!!! ” la media 6…… Trist.

 7. Nicu Lupsa spune:

  Printre putinele lucruri care erau bine asezate in anii comunismului, era invatamantul. Daca se faceau doar mici ajustari si se eliminau chestiunile de propaganda politica din programa, lucrurile ar fi stat bine si acum. Degringolada produsa in anii ce-au urmat, a reusit sa induca incertitudinea in randul elevilor , parintilor si mai grav, in randul cadrelor didactice.

  Programele scolare schimbate de la un an la altul, poate si in timpul anului, edituri si edituri care mai de care agreate de conducatorii cu zeci de variante de manuale, schimarea sistemelor de examinare, iar mai incoace atat de contestata lege a invatamantului nu au facut decat sa bulverseze. Lipsa unei continuitatii firesti in sistem din punct de vedere strict pedagogic au dat nastere dezastrului din invatamantul actual.

  Problema cu uniformele scolare e de discutat. Avand in vedere situatia economica dramatica a Romaniei, cel putin pana la ameliorarea situatiei, era o idee buna, obligativitatea introducerii uniformei scolare. Frustrarile multor elevi, venite din faptul ca imbracamintea unuia e mai „cool” si mai de firma in comparatiei cu a altuia influenteaza negativ comportamentul elevului. In loc sa fie atent la ce se preda, viseaza la vremurile cand si el si-o permite sa se imbrace sic. Lucru care de multe ori nu se intampla niciodata.

  Sunt institutii de invatamant celebre, din toate colturile lumii, unde elevii, studentii, poarta uniforme. Uniforme de care sunt mandri. Ceea ce nu-i depersonalizeaza defel, cum spunea cineva, ci din contra, le consolideaza personalitatea.

  • Marius Bota spune:

   E nevoie de o racastigare a identitatii mediului scolar: elevi, profesori, materii. Pana o sa „bata vantul” de la an in te miri de directii, copiii o sa fie luati de vant si purtati spre niciunde

 8. Dudas Danut spune:

  „Ai carte ai parte” , ce inseamna ca nu sa ai o hartie pe care scrie DIPLOMA , ci sa stii cu adevarat sa aplici in practica ceea ce ai invatat si pentru ce te-ai pregatit si ca urmare a muncii tale sa-ti asiguri existenta pe masura castigului. Nu a-si vrea sa caut vinovatii, sau sa le spun vinovati dar cu certitudine este ceva ce le scapa :1 PARINTILOR , 2 SCOLII, 3 SOCIETATII. Pentru formarea unui om este necesar ca in afara de ceea cu ce este inzestrat de la DUMNEZEU, pentru ca „DUMNEZEU ITI DA DAR NU-TI BAGA IN STRAITA”, trebuie multa munca . Si pentru asta cei trei factori de sus are fiecare rolul sau. Totul incepe de la parinti si mai ales in primele daua etape : sapte ani de acasa si scoala. Apoi si societatea adica mediul in care-ti vei castiga existenta , iar acum ai posibilitatea sa gasesti mediul pe care-l doresti daca ai trecut cu folos prin primele daua etape. Daca faci o fundatie temeinica , zidesti caramida peste caramida atunci garantat
  acoperisul va fii vesnic.

  • Marius Bota spune:

   Asa e, pornirea in viata e cea mai importanta, radacini sanatoase, si tulpina va fi frumoasa; dae, din pacate, prea multele probleme cotidiene, iii fa cuneori pe parinti sa „rateze” pornirea corecta, pentru copiii lor

   • Dudas Danut spune:

    Probleme sunt intotdeauna si pentru toti pentru ca asa e viata, dar unii nu stiu in ce sa investeasca . Cea mai buna si performanta investitie este in COPII, sunt cei care-ti duc mai departe stradania ta si a celor dinaintea ta, si trebuie sa stii asta de cand te nasti caci fara stiinta de carte este foarte greu sa razbesti si practic nu existi.

 9. Silving spune:

  Taica-miu imi povestea de un coleg de al lui de facultate,cand stateau mai multi si jucau carti,se distrau ca pe vremea aia in sesiune. Si ziceau ca-si dau in carti sa vada ce fac la examene.Si-i iesise colegului prima data ca ia examenul cutare. Si zice : aa,pai atunci daca-l iau,nu mai invat. Si mai da o data in carti, de data asta iese ca nu-l ia: aa,pai daca tot nu-l iau,ce sa mai invat? 😀

 10. Silving spune:

  apropo, m-a distrat tare comentariul tau la postul meu cu gradinita, n-am mai apucat sa raspund cred, ca eram in schimbari de blog.

 11. mihai spune:

  trebuia sa ne facem temele la scoala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s