Comunicarea – o prezenţă complet absentă

Posted: 22/03/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , , , , ,

E un caz cât se poate de ipotetic, în sensul că se poate întâmpla ca mâine la oricare din noi; e un caz cât se poate de real, in sensul că poate chiar acum se întâmplă la unii din noi . Se dă o zi, stabilită prin acte interne, pentru plata salariului, de fapt două zile, pentru plata celor două chenzine lunare.  Se cere să se afle:  de ce nu se respectă aceste zile de plată şi mai ales, de ce, în cazul nerespectării lor, nu se comunică motivul acestei anomalii, dar „deloc si de fel”? Indicii: nu încercaţi să aflaţi răspunsul de la cei în măsură să vi-l ofere, pentru că nu veţi primi nici cel mai mic semn; aşa că eventual, căutaţi răspunsul pe Google, sau de la prietenii care „ştiu de ce”. Nici o comunicare , nici un email, nici un fax, nici un porumbel călător trimis cu vestea ( nu de alta dar trebuia să ajungă pentru că deja e a şaptea zi de întârziere). Nu e prima dată când se întâmplă această situaţie, nu e constant repetată, dar e enervantă deja. Şi încă un detaliu: toţi cei care îşi iau leafa din acelaşi „butoi”. toate celelalte , hai să le numim, prăvălii, au banii în buzunar de ceva timp, adică de când trebuia să îi aibă; doar prăvălia  cu pricina e încă în stand by.

Cum aţi proceda într-o asemenea situaţie, care v-ar fi acţiunile? E deranjant momentul prin care treci, e enervant să ştii că nu eşti plătit pentru munca pe care ai depus-o; dar cel mai enervant , pentru mine, e lipsa de comunicare, lipsa de dialog, faptul că totul se desfă şoară ca şi când fiecare detaliu e sub control. Oare cer eu prea mult când aştept aşa ceva? E comunicarea ceva opţional în democraţie, între oameni normali , care se respectă, între angajat şi angajator? Sau e ceva normal şi natural să comunici,  să oferi informaţii,  atunci când nu ai nimic de ascuns şi când totul e transparent? Îmi veţi spune: du-te la altă firmă care comunică, care plăteşte la timp, care respectă angajatul. Aici vroiam să ajung: există astfel de firme, cum sunt firmele în care lucraţi voi, la nivel de comunicare, dialog oi în ce priveşte respectarea drepturilor de orice natură? Nu că prea ai de unde alege, dar de dragul „comunicării”, să ştim şi noi.

Să fie oare comunicarea, sau mai bine zis lipsa de comunicare, boala unui sistem deja bolnav, a unuia care nu e transparent şi de asta nu comunică, a unuia care pe lângă adevăr , mai are şi minciună, în proporţie destul de mare, şi de asta evită mesajele? Ştiu, lucrul cu oamenii e cel mai greu; dar atunci de ce să ni-l facem şi mai greu necomunicând cu ei, lăsându-i să interpreteze ei cum vor anumite situaţii ivite?  Dacă găsiţi un răspuns vă rog a mi-l comunica şi mie, pentru că la mine, Google, nu ştie ce să zică[

Reclame
Comentarii
 1. ionela spune:

  in cazul „ipotetic” prezentat mai sus..si cele identice lui cred ca de fapt comunicarea lipseste pur si simplu in mod intentionat si deoarece cei ce-si permit sa se lipseasca de ea, au „paine si cu cutitul” in mana..dar cred ca asta stiai si tu deja..in ceea ce priveste comunicarea in diverse alte situatii..cred ca uneori oamenii ori sunt mult prea obositi ca sa incerce sa si mai comunice nevoile iar uneori pur si simplu nu stiu sa -si comunica in mod corect nevoile..sunt multe de spus..dar as comunica prea mult..;))

  • Marius Bota spune:

   Cu o persoana ca tine e placut sa comunici, cu unii ca cei ce se considera „cutitari si brutari”, te multumesti doar sa primesti un da, ori nu, ori mai tarziu. Dar nici macar atat nu e! Cer prea mult , stiu!

 2. Elefistul Crocobazdugat spune:

  Lipsa de comunicare in situatia noastra se datoreza faptului ca ei (cei din administratie si in special cei de la conducere) se cred niste dumnezei, iar pe noi ne considera niste gunoaie a coror singur drept este cel de a urma ordinele fie ele si de-a dreptul IMBECILE date de ei! Ei nu considera ca au obligatia de a comunica, pentru ei nu exista doua parti( angajat – angajator) Noi la cea mai mica greseala suntem pusi la zid daca nu ne indeplinim obligatiile dar ei ce cristosul lor patesc cind ei nu-si indeplinesc obligatiile? Bestiile astea cu chip de om de catre cine vor fi sanctionate pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu??? Cine poate raspunde la acesta intrebare?

 3. […] cei din Grupul Porcilor Abjecți (în atenția: balanțului Călin, colecționarului Max Peter, scriitorului Vulturești, traficantului Teo Negură, poetesei Luna Pătrată, și omului cu punctul pe I Marius Bota) […]

 4. psi spune:

  nefiind în postura de angajat al altuia, nu prea știu ce răspuns să dau. știu însă că în companiile așa numite de stat, managementul comunicării este frumos și lipsește cu desăvârșire, iar metodele comuniste mai funcționează și astăzi.

  • Marius Bota spune:

   Ferice de tine ca nu ai parte de metehne comuniste, cel putin in aceasta problema, ca altfel , fiecare ne intalnim cu ramasite de ale lui Ceausescu, moaşte de ale lui, luate de fiecare, mai multe sau mai putine!!)))

 5. […] ar strica să aruncaţi o privire şi la octocat, luna pătrată, meşterul manole, marius bota, teo negură, max peter şi vultureşti Share this:TwitterFacebookLinkedInEmailLike this:LikeBe the […]

 6. marian spune:

  Si daca ” comunica” ce ? Uite comunica cineva cu tine si-ti spune : Domnu’ Marius trebuie sa platiti si dv-stra si copii si nepotii dumneavoastra lipsa noastra de profesionalism. Trebuie sa faceti asta pentru …cel putin …50 de ani de aici inainte ! Ce vei face stimabile ??Cum bine zicea Elefistul….cei ce sint la butoane se cred Dumnezei . De fapt nu se cred ci chiar sint !Si atunci ? Ce vei face ?Hai zi !Ai vazut de cate ori au protestat muncitorii deoarece nu le-au fost platite salariile cate trei , patru luni si poate chiar mai mult ? Si ? Au protestat si tot pe ei s-au pus jandarmii cu bastoanele . Aia din Piata Universitatii si din alte piete { parca si de la voi } au protestat si? Ce a venit cineva sa-i asculte si eventual Dumnezeu de la Cotroceni sa-si faca mea culpa ? Nu . Au venit doar jandarmii si i-au luat pe aia { si pe mine de cate va ori ca doar nu era sa lipsesc de acolo…de ce sa nu-mi iau si eu o portie de gaze sau de bastoane ?} la refec dar sa iasa cineva si sa ” comunice”….Si daca iesea si ” comunica ” cu ce crezi ca ai incalzea pe aia ?La-o dracului de…” comunicare „. De cate ori am auzit eu chestia cu :
  „daca le explici oamenii vor intelege „….ce sa inteleaga , ce sa explice ? Ca 90% sint de fapt niste incompetenti si ca incompetenta lor seama na al dracului de bine cu tradarea poporului , a tarii , cu subminarea statului …adica cam ce i-au pus in carca nenorocitului ala de Ceausescu. Stai linistit ca nu mor de grija s -au de dorul lui insa…prea se aseamana situatiile.Sa nu uit si atunci in 21 Ceausescu incerca sa ” comunice”…Cam tarziu dupa cum s-a vazut. Astia…{ ca sint patroni sau conducatori ai statului chiar ca nu conteaza} fac cam la fel…inclusiv cei din „opozitie”…crezandu-se dumnezei…evita ” comunicarea” si fac ce stiu ei sa faca adica ….NIMIC. Daca din asta iese ceva pentru buzunarele lor, asta-i bine , daca nu…de ce sa se mai omoare sa dea explicatii ? Adica sa …”comunice”. Sa nu te superi ca am tastat atat de mult dar…subiectul este incitant , cuprinde un spectru larg al problemelor cu care ma confrunt si cu care ne c onfruntam si cred ca …azi vei depasii cu mult ” vizitele ” pe bloggul dumitale. In plus de asta mi-am mai usurat si eu sufletul de cata obida am adunat de-a lungul anilor !

  • Marius Bota spune:

   Ce ma bucur de asemenea subiecte si de asemenea discutii. Sa stii ca asta ne lipseste la majoritatea, curaj ca al tau, sa ne unim toti sa ne strigam păsul, sa ne spunem durerea, sa nu ii lasam in pace pe domnii de la varf pana nu iasa sa vorbeasca cu noi, sa ne raspunda pentru incompetenta lor. Te felicit Marian, si sper sa reusim sa fim cu discernamant dar la fel de hotarati ca tine, sa ne aparam drepturile cu demnitate si perseverenta. Sincer, ma bucur ca „te-am provocat”, pentru ca e nevoie sa nu mai rabdam la infinit, aceste mizerii ale lor!

   • marian spune:

    Am citit azi la Teo Negura pe blog o fraza GENIALA referitoare la …CURAJ . Mi-o insusesc { avident i-am cerut permisiunea lui Teo } si chiar incerc s-o merit.Daca nu-ti poti asuma mizeriile facute de altii…nu poti vorbii despre curaj iar eu mi-am asumat suficiente mizerii ale altora insa nu merit felicitari ci o bataie buna …cu pietre ! O zi buna-ti doresc si matale si familiei!

   • Marius Bota spune:

    L-am citit si eu Marian, si in prima faza nu l-am deslusit in totalitate; dar ai dreptate, e o chestie de a accepta mizeriile altora si cu toate astea a merge inainte si a lupta!

 7. romanianstampnews spune:

  În fapt, este o încălcare a unui contract care se cheamă contract individual de muncă (conform legii, acolo trebuie să se specifice zilele de plată a salariului).
  Numai că… dacă angajatorul este o prsoană juridică cu capital de stat, pe lângă asta este şi nesimţire, şi proastă gestionare a fondurilor, management prost etc., etc. Financiarii trebuie să asigure un flux de fonduri, ştiu asta pentru că trebuie să raporteze treaba asta pe cale ierarhică. Dar…
  Uite de-aia am plecat eu de la stat acum nişte ani, i-am băgat în pi..a mamii lor!!! Nu sunt decât o turmă de nesimţiţi incompetenţi, conduşi de o bandă de derbedei, nu de manageri!

  • Marius Bota spune:

   Pentru astfel de oameni, contractul nu are nici o valoare, pentru ca , al lor cuvant nu are nici o valoare. Asa cum ne trateaza pe noi, asa ar trata si contractul!. Bine ai facut ca ai plecat si mai ales ca ai avut unde!

   • romanianstampnews spune:

    După ani de stat la mâna altora, de suportat tot felul de măgării, „micisme” şi altele de gen, de ţinut în cârcă o droaie de puturoşi şi incompetenţi piloşi, am preferat să devin propriul meu patron. Eu o fac, eu o trag, nu mai depind de niciun ţuşflender care nu ştie cum îl cheamă nici cu buletinul în mână.

 8. Călin spune:

  eu nici nu ştiu ce să zic, nu am lucrat la stat nici o secundă, iar acolo unde am lucrat, dacă existau întârzieri (în foarte puţine cazuri s-a întâmplat), eram anunţaţi, iar situaţiile de acel gen erau cauzate de cele mai multe ori de clienţi care nu achitau servicii efectuate de firmă. se presupune că managerii trebuie să aibe anumite abilităţi, trebuie să ştie lucra cu oamenii; nu terminasem încă facultatea şi eram un fel de manager mai micuţ într-o firmă de sondaje (field manager, sau manager de câmp, cum mă amuzam zicând, adică cel care avea în grijă toată reţeaua de operatori de interviu, care făcea recrutări, instructaje şi multe altele). la anumite proiecte lucram cu sute de oameni, telefoanele mele, vreo 3 la număr, sunau în draci de dimineaţă până târziu în noapte, dar nu a existat unul cu care să nu vorbesc, căruia să nu îi explic ce are de făcut, căruia să nu îi spun când va primi banii pentru care a lucrat.
  se fac tot soiul de cursuri pentru însuşirea nu ştiu căror abilităţi manageriale; până la urmă, sunt toate o apă şi un pământ, ca să ştii lucra cu oamenii trebuie să ai anumite abilităţi, să fie acolo, în ADN-ul tău, pentru că nu e ceva care îţi poate fi băgat cu tolcerul în tărtăcuţă. dacă ajuns pe un scaun mai înalt ajungi să te crezi vreun semi-zeu care nu trebuie să dea socoteală nimănui pentru nimic, e grav, înseamnă că nu ai ce căuta pe acel scaun.

  • Marius Bota spune:

   Bine spus, Caline. Locul uni manager de speţa asta, e in alta parte, nu la conducere. Doar ca, statul va ramane mereu plin de metehne care mai de care mai mizere si urat mirositoare. Multumesc ca ne-ai facut parte din experienta ta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s