Nu vrei, te oblig!!

Posted: 20/03/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , , , ,

Cum ar mai suna această expresie, acum în democraţie, când fiecare alegem ce să facem, nu ne mai lăsăm duşi la grămadă, ci fiecare decidem pentru noi înşine (sau asta ne e senzatia). A fost, perioada comunismului, când erai obligat să faci multe lucruri: să munceşti, să mergi la şcoală, să porţi uniformă, să faci curat la poartă, să pui steag, să mergi la defilare, etc. Dar acum acele vremur iau trecut, nu te mai obligă nimeni, mai nimic, ba dimpotrivă s-ar mai şi bucura dacă nu ai mai face anumite lucruri, pentru că ar scădea costurile din buzunarul statului. Libertatea, democraţia, a sters totul, şi ce a fost bun din lucrurile obligatorii şi ce a fost rău, nu s-a făcut nici o diferenţiere dacă unele erau bune sau nu. Anul acesta , parcă mai mult ca nicicând în alţi ani, am văzut ce înseamnă şi partea negativă a democraţiei, a libertăţii de a fi lăsat să alegi; vaccinurile copiilor la şcoală. Nu ştiu cum a fost prin zonele voastre sau daca aţi auzit, dar rubeola a fost la „mare căutare” printre elevi, ori ca erau la gimnaziu, ori că studiau la liceu.De ce să fii fost acest fenomen? Pe vremea noastră de şcolari, eram vaccinaţi ba pentru o boală, ba pentru alta , şi nu te întreba nimeni dacă vrei ori ba. Acum, fiecare părinte a ales să îşi ori să nu-şi vaccineze copilul împotriva unor astfel de boli. Şi se pare că marea majoritate a ales să nu facă aceste vaccinuri. ” De ce să mai fac şi acest vaccin ori această injecţie, doar nu mai e obligatorie şi în plus , te miri ce se mai poate întâmpla?”. Şi iacă urmările „libertăţii” de alegere.Veţi spune ” ia, mare brânză de câteva zile lipsă de la şcoală, s- a mai relaxat şi copilul puţin stând acasă”. Nu despre asta e discuţia, ci despre selecţia corectă între ce ar trebui să fie obligatoriu, chiar şi în democraţie, şi ce anume ar trebui să rămână la alegerea individului. Ce „obligativităţi” vedeţi a fi necesare chiar şi în democraţie, ce ar trebui să fie nelipsit pentru fiecare individ, ori că vrea ori că nu vrea? Mai poate fi obligată fiecare persoană, în acest cadru al libertăţilor omului, să facă anumite lucruri, care ar fi spre binele lui? Ori, tocmai fiindcă nu mai vrem a face aceste lucruri obligatorii, nici nu se mai dau legi care să „oblige” persoanele să facă anumite lucruri, strict în folosul lor?

Când e vorba de asigurări de maşini şi case există obligativitate, când e vorba de reţineri de contribuţii la asigurările sociale sau de pensii suntem obligaţi fără a fi întrebaţi. De ce nu se poate această regulă a obligativităţii să fie şi în alte domenii sau cel puţin de ce , măcar unde există teroretic stipulată, să se treacă la punerea în aplicare şi în practică? Să fiu eu oare cu ceva moştenire comunistă rămasă, pe te miri unde, inoculată? Sau chiar nu se doreşte a se face ceva bun , măcar acolo unde se poate şi trebuie?

Reclame
Comentarii
 1. ionela spune:

  „sau asta e senzatia’ bine zis…:))
  cand e vorba de vaccinuri Marius, eu am mari semne de intrebare si sincer as sta mult sa ma gandesc daca e sa l fac copilului sau nu. si am si argumente cand zic asta, insa n as vrea sa le expun aici. Ideea este ca nu poti fi sigur ca este spre binele copilului.
  daca in comunism erau copii vaccinati obligatoriu, atunci de ce exista totusi atat de multi adulti asa bolnavi acum in anii 2012?
  sunt niste chestii cusute cu ata alba, si cred ca stii Marius la ce ma refer…dar e un subiect mult prea amplu ..

  • Marius Bota spune:

   Ai dreptate privitor la calitatea si substratul vaccinarilor. Dar cand totusi, dau exemplu, intr-o clasa, mai bine de jumatate avand la acelasi moment o anumita boala a copilariei, e un semn de intrebare ( nu stiu spre ce anume indreptat, pentru ca asa cum spuneai, e vasta problema si cu tentacule mult mai mari decat cele de la suprafata vizibile)

 2. […] şi pe la teo negură, luna pătrată, meşterul manole, vizualw, geanina, peter, vultureşti sau marius Share this:TwitterFacebookLinkedInEmailLike this:LikeBe the first to like this […]

 3. romanianstampnews spune:

  Sunt paralel cu medicina, dar dacă este vorba de sănătatea unui colectiv, atunci cred că obligativitatea unor măsuri preventive nu ar trebui pusă în discuţie. Dacă totuşi cineva n-ar fi de acord, atunci n-ar avea ce căuta în colectiv. Punct.

 4. psi spune:

  vrei să vorbim despre asigurări? 😀 ştii că glumesc, însă obligativitatea în ceea ce priveşte poliţa rca şi cea de casă sunt impuse de normele şi reglementările europene. nu intru în amănunte, dar ele există tocmai pentru că sunt impuse din exterior şi din necesităţi (statul a realizat de multă vreme că în situaţii de catastrofă, fondul pentru intervenţii în caz de calamităţi, subcapitol din bugetul de stat, nu poate susţine cheltuielile de refacere a zonei, motiv pentru care s-au pus castanele fierbinţi în mâna altcuiva). numai că dacă în ceea ce priveşte asigurările rca se aplică legea, când e vorba despre locuinţe, nu prea… şi asta este deja ceva tipic românesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s