Concurenţa de primăvară

Posted: 16/03/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , , ,

Nu ştiu câţi dintre voi cunoaşteţi cam care e atmosfera de primăvară în clasicele sate romăneşti. Şi aici nu mă refer la drumuri desfundate şi pline de noroi, ori la adevăratele şezători exterioare care se formează ad-hoc, la apariţia unui zâmbet de soare. Dacă veşnicia s-a născut la sat, să ştiţi că, cu atât mai mult, concurenţa a luat fiinţă în satul romănesc. Cum dă puţin căldura, cum deja animaţia e la ea acasă: greblat,curăţat pomi şi viţa de vie, săpat, plantat, etc. Dar asta e doar o faţetă, cea vizibilă de către toată lumea, pentru că cea adevărată , lupta cruntă, se dă în interiorul fiecărei gospodării. E de ajuns să pornească „badea Cornel” cu lucrările prin grădină şi pe câmp, că deja concurenţa nu mai poate fi oprită. În casă la „nană Saveta”, se discută din greu cum că, trebuie să iasă  şi ei, cu mic şi mare, în grădină că altfel ” îi râde lumea” că au rămas ultimii! Iar „baci Vasile”, chiar dacă de abia se mai mişcă, nu se lasă mai prejos şi cu grebla în spinare porneşte a îşi curăţa grădina, pentru ca apoi să o poată săpa ori ara. Discuţiile interne sunt uneori aşa de aprinse, încât se lasă cu supărări şi tăieri de la „porţia de zamă”, până nu se atinge scopul final: toată familia să pună mâna pe sapă, greblă, cazma şi ce alte unelte de sezon or mai fi, astfel încât să fie în topul sătenilor harnici. Redatul în scris e una, trăitul pe viu e cu totul altceva. Dacă vreţi a învăţa câte ceva din tehnica manipulării ori a impulsionării oamenilor, atunci acum e momentul să vă „strecuraţi” ceva microfoane ori camere mnuscule de filmat în casele de pe la sate. Veţi descoperi că tot ce e predat în întregi cursuri de manipulare a meselor, e stăpânit la perfecţiune de fiecare „tarabostes” al gospodăriei din inima satului

Asta a fost partea distractivă a problemei, pentru că dacă ar fi să trecem la partea serioasă şi cu învăţături, atunci ar trebui ca toţi cei care conduc Romănia, la orice nivel, să fii făcut cel puţin un stagiu de cinci ani într-un asemenea mediu rural, sub conducerea „babei Saveta” ori a lui „baci Vasile”. Atunci ar ştii ce trebuie făcut şi când trebuie făcut, s-ar lua la „trântă” , în ce priveşte economia şi agricultura, cu marile ţări dezvoltate, ar lupta pentru a face ca bucăţica lui de ţară să arate cel mai bine, ar motiva, cu toate metodele posibile, pe toţi cei de lângă ei, să nu lase treaba nefăcută.

Pe de o parte mi-e milă de acei ţărani harnici, talpa ţării, care muncesc din greu cu unelte şi utilaje, unele ca acum 50 de ani, pentru a-şi asigura un trai cât de cât decent; iar pe de altă parte îmi e ciudă, că munca lor, îndârjirea lor de a-şi lucra micul petec de pământ , indiferent de starea lor de sănatate, nu este răsplătită de cei care ar trebui, măcar cu respect şi afecţiune.

Comentarii
 1. […] şi pe la grupul “porcilor abjecţi”, luna pătrată, meşterul manole, schtiel, peter, marius bota, pishky, teo negură, octocat, qed, vizualw Share this:TwitterFacebookLinkedInEmailLike this:LikeBe […]

 2. psi spune:

  diferenţa dintre satul românesc şi oraş este atât de mare, enormă aş spune. satul pare prins într-un căuş de rosturi ale lui pe care oraşul şi mai departe, cei la care faci tu referire, nici măcar nu le mai înţeleg.
  există însă şi la oraş o goană… cea după poleiala ieftină.

  • Marius Bota spune:

   Poleiala a devenit din pacate, o practica de baza in Romania. Iar, da, satul are viata lui, ritmul lui, farmecul lui, cu oameni rupti uneori din realitate, dar traind o viata aparte, simpla.

 3. vasile spune:

  maine ma apuc sa curat vita

 4. shogunu' spune:

  Io ştiu cum era ” la ţară”. am copilărit într-o comună de ciobani din Mărginine. Ei erau cu oile, ele la „curechi” (arabilul, gr[dinile…). „Concurenţa” era aprigă. Vorba ta. „Să nu te vorbească satu’ „.
  Acuma, fix pix! Am lucrat pentru recensămîntul agricol. Am semnat o hîrtie pentru confidenţialitatea datelor… Pot să spun „decît atît: Te umflă plinsu’… 😦
  Banzai!

 5. Nicu Lupsa spune:

  Multumesc, Marius. Fiind taran nu comentez aici. As fi al naibii de subiectiv! (si cu cei ca mine, cu taranii, dar mai ales cu cei condamnati sa fie ‘blochisti’ )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s