Să-nvăţăm să numărăm corect

Posted: 11/03/2012 in Meditații
Etichete:, , , , , , , , , ,

” Învaţă-ne ( Doamne) să ne numărăm bine zilele ca să căpătăm o inimă înţeleaptă” – Cartea Psalmilor 90:12

Încă înainte de a merge la grădiniţă, părinţii ne deprind cu număratul , la început pe degete apoi cu boabe de fasole ori nasturi; apoi , cu nerăbdare, numărăm zilele care mai avem de aşteptat până începe grădiniţa ori şcoala, ca acolo, să trecem la  a număra pe abac – un pas înainte spre calculator! Şi anii trec, şi numărăm câte zile mai avem până ce vom termina liceul , ca să putem începe numărătoarea zilelor până la începerea facultăţii şi plecarea spre un alt nivel academic. Şi vine graduarea, si serviciul şi numărătorile nu se termină pentru că  numărăm zilele aşteptând concediul şi naşterea copiilor. Şi noi trecem şi…mai avem câteva zile până la pensie. Şi apoi , numărăm zilele care mai trebuie să treacă până ne va aduce poştaşul pensia. Întreaga viaţă e o numărătoare a zilelor, o măsurare a timpului; şi oricât de bine le-am drămui şi împărţi, vine scadenţa, ajungem la finalul numărătorii,  când zicala „nu intră zilele în sac”,  ajunge  să nu mai aibă acoperire.

Cum putem oare să trăim astfel încât să nu ne pară rău de nici o zi pe care o petrecem pe pământ? Există vreun „artificiu matematic” prin care numărătoarea să fie una care , chiar dacă vom ajunge la capăt, să nu regretăm? Omul lui Dumnezeu, Moise, cel care a scris Psalmul amintit, a realizat, că zilele trec, indiferent dacă le numărăm sau nu; Pe măsură, însă, ce ne apropiem de numărătoarea finală, de capătul zilelor ( oare când o fi, cine poate să ne spună!)inima, conţinutul ei, ceea ce este înăuntrul ei, trebuie să devină mai important decât orice altceva. Tot ceea ce numărăm până la un moment dat, fie că are legătură cu şcoala, serviciu, familie, pensie, nu mai au nici o valoare, pălesc la final. Tot ceea ce contează e inima, lucrurile bune sau rele adunate în ea, frumuseţile sau mizeriile strânse.

Şi dacă tot nu ştim când va să fie „numărătoarea finală” ( final countdown), nu ne rămâne decăt să strângem de pe acum, de azi, bunătate, frumuseţe, adevăr şi dragoste, în inima noastră..

10, 9, 8….

Reclame
Comentarii
 1. Luna patrata spune:

  Eu cred ca nu e bine sa avem nicicum regrete… Odata ce am facut anumite lucruri inseamna ca la momentul respectiv asa am considerat ca e bine. Sau chiar daca am gresit, pana la urma si din greseli invatam mereu cate ceva. Nu, nu e bine sa avem regrete, iar numaratoarea…sa curga nestingherita, oricum intr-o zi va ajunge la final. Dar nu hotaram noi asta.

  • Marius Bota spune:

   Regretele nu isi au locul intr-o viata asa scurta. Ce e numarat , e bun numarat, nu mai avem cum sa ne intoarcem. Ramane doar prezentul, in care putem invata din greselile trecutului, si cu capul sus, pasii hotarati si apasati, sa mergem spre viitor. Multumesc, Alya!

 2. […] zic că ar merita să treceţi şi pe la meşterul manole, luna pătrată, marius bota, teo negură, geanina, cris mary, zinnaida, vizualw, melly, kadia, vultureşti, pishky Share […]

 3. […] zic că ar merita să treceţi şi pe la meşterul manole, luna pătrată, marius bota, teo negură, geanina, cris mary, zinnaida, vizualw, melly, kadia, vultureşti, pishky Share […]

 4. Iulia Kelt spune:

  Pe sistemul: unu, două, șaizeci și nouă! 😀 iartă-mă, nu m-am putut abține! 🙂

 5. pandhoraa spune:

  ar fi bine ca numaratoarea sa poata insemna adunare…

  • Marius Bota spune:

   Din pacate, ori din fericire, eu credca toate ne sunt adunate, contabilizate, undeva, de catre cineva. Asa ca, noi numaram, cineva aduna,si ramane sa vedem ce rezulta!! Multumesc de vizita si participare la discutie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s