Se poate şi altfel?

Posted: 29/02/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , ,

Sunt unele lucruri, unele moduri de acţiune care considerăm că sunt implicite, nişte ”dat-uri” clare, fără echivoc. Așa am fost obișnuiți cu ele și așa le-am luat ca atare. Orice tentativă de a schimba aceste acțiuni și lucruri, este întâmpinată cu rezerve, cu precauție, cu un ochi cruciș: ”cine mai ești și tu de vrei să schimbi asta? nu ştii că aşa se face de când e firma asta?”. E imposibil, dacă” stăm și cujetăm”, să nu găsim domenii în viață unde să fii luat lucruri ”fiindca așa sunt”.  Nu prea ne punem întrebări de genul, ”de ce așa? care e motivul? nu exisă altă variantă?”. Sau chiar dacă ne ridicăm ceva semne de intrebare, nu căutăm prea mult alte răspunsuri pentru că,de cele mai multe ori, ne împiedicăm de majoritatea care respectă modul de acţiune dat. Sigur sunt lucruri, acțiuni în viata personală. în activitatea de la locul de muncă, in comunitatea locală, care le-am preluat ca atare și le ducem mai departe, fără nici măcar a ne intreba care e motivația a ceea ce fac. E greu intr-un sistem globalizat și condus uneori de spiritul de turmă, să ies eu în relief, ridicănd niște întrebări la unele probleme care provin de pe vremea lui Burebista. Cîntecul ” țara te vrea prost”, poate fi un pamflet, dar poate fi si adevăr, depinde de noi. „Ce rost are să îmi ridic în cap atât de multă lume, mai bine fac şi eu tot aşa , ca toată lumea.”

De ce cred ceea ce cred, de ce mănânc ceea ce mănânc, de ce mă port așs cum mă port, dece fac ceea ce fac? Facem așa de multe lucruri și acționăm în așa multe moduri, dar multe doar le facem, fără să gândim de ce le facem. Soluția nu e revolta sau rebeliunea ci gândirea, acțiunile dirijate de motivații corecte, interioare, individualizate. Trebuie să gandim pentru noi, fiecare în parte, nu să lăsăm pe alții să gândească în locul nostru. Şi mai ales trebuie să luăm atitudine, să ne grupăm cei care vedem că se poate şi altfel.

Comentarii
  1. nicu spune:

    Din pacate sunt putini cei care vor sa schimbe lucrurile in bine.

    • Marius Bota spune:

      Teama e cel mai mare dusman, alaturi de obisnuinta, rutina. Stim ca ceva nu merge, dar lasam sa porneasca altii, nu eu!

      • romanianstampnews spune:

        Iar când totuşi se hotăreşete careva să spună lucrurilor pe nume, mai întotdeauna devine… dizident. 😀

  2. Teo Negură spune:

    Mereu se poate altfel, pentru ca mereu exista alternativa, iar Dumnezeu sau constiinta, habar n-am cine si nu vreau sa polemizez pe tema asta, ne-a inzestrat cu liberul arbitru. Sigur, poti sa alegi sa fii precum caii liberi, sau poti sa-ti legi singur capastrul si sa-ti pui zabala, asteptand sa vina cineva sa te traga de buza. Nu vei avea prea mult de asteptat, pentru ca stapani se vor gasi mereu…

    • Marius Bota spune:

      Doamne si ce le mai place unora sa te inhame la treburile si scopurile lor. Noi, rromanii, cu precadere, ne place cu hamul la gat, si de abia cand nu mai putem ripostam. Frumoasa comparatia „cabalina’!!!

  3. romanianstampnews spune:

    Teo are dreptate. Sunt destui cei care s-au obişnuit să fie conduşi. E comod şi nu pune mintea la lucru. Normal că libertatea de alegere o are fiecare.

    • Marius Bota spune:

      E mai comod , clar, sa fii condus, pentru ca asa cum spunei, esti dirijat fara a folosi mintea prea mult. Dar si beneficii ai ioc!!!( sau daca te dai si slugaresti pe cine trebuie ai si din astea)

  4. […] pe la rokssana, teo negură, geanina, luna pătrată, cristi, lavi-zu, meşterul manole, max peter, marius bota, “porcii abjecţi”, anastasia, lili3d Share this:TwitterFacebookLinkedInEmailLike […]

  5. Luna patrata spune:

    Da, se poate si altfel, intotdeauna. 🙂 Si asta pentru ca suntem fiinte rationale, gandim, avem posibilitatea sa schimbam ceva daca vrem cu adevarat. Nimeni nu va face asta pentru noi… 🙂

    • Marius Bota spune:

      Cum putem rupe „blestemul” rutinei, a fricii de a face ceva diferit decat pana acum, de a lua o alta atitudine decat cea de „las ca mere si asa”?

  6. Dudas Danut spune:

    Da se poate intotdeauna. SUPER, SUPER articol , si chiar si unele comentarii.

    • Marius Bota spune:

      Multumesc Danut, şi oricând eşti binevenit pentru a găsi, sau cel puţin încerca să găsim, soluţii la problemele vieţii cotidiene.

      • Dudas Danut spune:

        Va multumesc si eu , si cred ca si parerea mea conteaza, pentru cine gandeste si vrea s-o asculte, si de aceea vreau sa mi-o spun indiferent de urmari. Un om cu personalitate , bine informat , are intotdeauna o parere argumentata, este lipsit de frica si greu de manipulat, pentru ca gandeste. I-mi place comentariul ca ” FRICA ESTE CEL MAI MARE DUSMAN”, cui i-e frica moare in fiecare zi, cui nu-i i-e frica moare o singura data. Trebuie insistat , pentru ca insistenta este mama succesului, trebuie schimbata MENTALITATEA , nu poti sta cu mainile in san si sa strigi huoooo, daca nu ti-ai spus parerea . Yes manii , sa traiti sefu si pupicuristii nu mai au ce cauta ca lideri de opinie si mai ales ca sefi in nici o structura. Vreau sa fiu liber in gandire , exprimare si actiune, si asta e foarte usor de inteles si asta il face pe fiecare sa-si vada propriile greseli, si sa le corecteze daca nu obtine ceea ce vrea in urma propriilor sale actiuni……….. Mai povestim , La revedere.

Lasă un comentariu