Politica, religia și fotbalul

Posted: 17/02/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , ,

Pe lângă faptul că, în general, cam toată lumea dă impresia că se pricepe la toate cele trei domenii menționate în titlu, astfel încât ar putea discuta vrute și nevrute pe aceste teme,  și ar putea să participe la concursuri și talk-show-uri din aceste domenii, am descoperit un lucru pe care îl au în comun cele trei ( în afară de Gigi Becali!): TEATRUL. Cu siguranță ați auzit de multe ori expresia următoare, despre fotbaliști: ” joacă teatru dar e un actor slab”. Tot mai mult, din păcate, acest ”teatru cu actori slabi”, se regăsește atât în politică cât și în religie, pe lângă fotbalul deja menționat. Ce-i determină pe acești ”actori”, fie că sunt politicieni, ori fotbaliști, ori persoane religioase ( vorbind de creștini de toate rangurile ) să joace teatru, cand de fapt ei au altă meserie? Există o zicală care prezintă diferența dintre actor si crestin: actorul e persoana care prezintă , joacă o poveste care e inspirată din imaginația unui regizor, ca și când ar fi un fapt real, punând pasiune în acel rol, pe când creștinul e persoana care, cu toate ca își bazeaza povestea, narațiunea pe un fapt real, îl prezintă ca și când ar fi ceva imaginar, fără a se implica cu adevarat în rolul lui. Ce anume ii determină pe acești fotbalisti, politicieni, creștini,  să  încerce să ”fenteze spectatorii și criticii”?

Dacă ar fi să amintesc doar un singur lucru, cred că acesta ar cuprinde intreaga arie de răspunsuri: lipsa de respect. Lipsa de respect pentru ei inșiși, pentru spectatori, pentru adversari, pentru parteneri, pentru enoriași, pentru votanți, pentru Dumnezeu. Cei care merg la Biserică, pe stadioane și cei care urmăresc viața polittică, vor să vadă ceea ce e scris pe ”afiș”, adică servicii religioase, fotbal și politică. Ne mirăm  de ce încep să se goleasca stadioanele, sa fie din ce în ce mai puțini cei care merg la vot și cred în politicieni, precum și din ce în ce mai puțini interesați de serviciile religioase din Biserici? E din cauză că ” biletul” pe care îl plătesc nu e la ceea ce ei se așteaptă să însemne Biserica, fotbalul sau politica. Enoriașii vor pasiune, har de la preot, spectatorii vor dăruire, efort de la fotbaliști iar votanții vor fapte nu vorbe.

Speranțe mai sunt, dar trebuie recâstigată încrederea spectatorului, a enoriașului, a votantului participant la viața politică. Mingea e in terenul lor, ei știu cum trebuie să fie cu adevărat, si noi la fel știm. Suntem dornici să vedem TEATRU doar pe scenele de cultură, și nu pe stadioane, în săli de sedință sau biserici.

Reclame
Comentarii
 1. Doru spune:

  Chirurgical diagonostic.
  Aş merge mai departe. Absenţa (prezentă) respectului induce prezenţa (absentă) consideraţiei.
  Deferenţă versus indiferenţă …
  Mulţumesc!

 2. Luna patrata spune:

  Teatru, circ… Daca painea ne-o cumparam singuri, circul ne este oferit, nu-i asa?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s