Asta nu pot să pricep

Posted: 17/02/2012 in Politică
Etichete:, , , , , , , ,

E chiar peste puterea mea de român de a înțelege, cum e cu onoarea asta, când vine vorba de demisii și renunțări la funcții. La noi , în România, înțeleg cum ștă treaba, dar nu pricep cum sunt lucrurile în alte țări. Exemplul recent, îl avem la președintele Germaniei, care a demisonat în urma unui scandal de corupție. Declarația lui a fost următoarea: ”„încrederea cetățenilor a fost afectată. Din acest motiv, este imposibil să îmi mai exercit atribuțiile. Acesta este motivul pentru care demisionez”. Wow! Încredere, cetățean, imposibil! Ce cuvinte sunt astea? Există în limbajul nostru, al românilor, sau au dispărut cumva când vine vorba de lucrul cu omul, cu cetățeanul? Nu mă refer aici la datele problemei și care sunt cauzele demisiei. Poate că omul respectiv, președintele, să nici nu fie implicat, poate e doar cercetat, dar el demisionează!

Referirea nu se vrea a fi făcută doar la politicieni, ci la noi, administratori de bloc poate, sau șefi peste un colectiv mai mare sau mai mic,  la orice alt coordonator peste oameni, oricine are ca ”obiect” al muncii relația cu omul de lângă el. Poate să meargă onoarea, demnitatea umană chiar așa departe, încăt doar să știrbesc încrederea oamenilor în mine și să spun ” OK, îmi pare rău, v-am dezamăgit și ați pierdut încrederea în mine, mă retrag”?  Sincer, nu îmi vine să cred că așa ceva se poate întâmpla și în România. Dacă aflați de vreun asemenea caz, fie politician, fie preot, fie administrator, fie șeful vostru, fie lider de sindicat, vă rog frumos să mi-l faceți și mie cunoscut , pentru a nu rămâne în continuare cu o impresie prea rea despre romăni și Romănia.

Cât despre neamț, m-as bucura tare mult să facă rost de ceva fonduri din bani europeni și să vină în România pentru a face cursuri de formare profesională și morală, cu toți cei implicați în funcții de răspundere și care la un moment dar pot fi puși  în fața  deciziei de a demisiona. Posibil să aibă și clienți!!

Reclame
Comentarii
 1. Cornelia Pus spune:

  „Ein Mann, ein Wort” – spune un vechi proverb nemtesc. In traducere libera „Cuvantul e cuvant!”.
  In legatura cu exemplul dat de tine, citez o parte din discursul de 4 min. a lui Christian Wulff:

  „Germania are nevoie de un preşedinte care să fie sprijinit prin încrederea populaţiei, nu doar de O majoritate, ci de o LARGA majoritate a cetăţenilor”.

  Oare al nostru presedinte se gandeste macar un pic la cuvintele astea?

 2. Marius Bota spune:

  După spusa proverbului citat de tine, ar trebui să intre doi factori în calculul dimensiunii unei pesoane: calitatea de a fi OM și calitatea de a avea Cuvânt. Dacă ești OM ai și Cuvânt, dacă nu suntem oameni…oare care ar fi denumirea corectă care ar trebui să ne-o dăm?
  Ma bucur că ești prezentă prin comentariile tale, Cornelia!

 3. Călin spune:

  acum cîţiva ani, ceva mai aproape de noi, premierul ceh a fost luat la ochi de procuratură pentru că şi-a permis să îşi cumpere o garsonieră în Praga, cu vreo 50 de mii de euro. la momentul respectiv, acel prim-ministru şi-a depus mandatul, fără scandal, fără tărăboi, considerînd că e mai bine ca atîta vreme cît planează asupra lui vreo suspiciune să se retragă din funcţie. dar şi asta e tot la „ei”, adică la alţii…

  • Marius Bota spune:

   De ce doar la alţii, de ce ei pot dar noi nu? Or fi făcuţi din alt aluat sau noi folosim prea multe „E-uri” morale şi ne-am stricat valorile?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s