Dragoste a la Sfântul Valentin

Posted: 14/02/2012 in Viața socială
Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Încă nu am descoperit dacă este vreo legătură între sfântul sau sfinții Valentin, sărbătoriți la 14 februarie și sărbătoarea, care o asociem  noi, în zilele noastre, cu aceeași dată, sărbătorindu-l pe Sfântul Valentin, îndrăgostitul, marele Cupidon, aruncătorul de săgeți pline de romantism . Toți sfinții , oricâți ar fi fost la acea vreme, cu numele de Valentin, în Roma antică, au avut ceva în comun: dragostea pentru Hristos, dusă până la sacrificiu, până la martiraj. Nu s-au dat înapoi de la jertfa supremă, arătându-și dragostea pentru Dumnezeu în fața împăraților romani și a cetățenilor Romei. Astea  nu prea sunt cuvinte de auzit sau de scris într-o zi de Sfântul Valentin, sărbătorită în modul contemporan și comercial, așa cum o facem noi. Și totuși, aceste cuvinte de istorie au de a face cu dragostea, cu iubirea, cu dăruirea. Dragoste necondiționată, dăruire totală, iubire până la moarte. E ceva similar cu ceea ce regăsim astăzi, 14 februarie, în materie de dragoste? La nivel de declarații, cu siguranță da. La nivel de acțiuni,…, mai stăm pe gânduri. Felicitări ce îți iau ochii, cuvinte de poeți romantici, cadouri în funcție de buzunar și criză; toate astea sunt dovezi de dragoste ”nețărmurită”. Dar cum râmâne cu dragostea trăită, aceea care trebuie sărbătorită aidoma celei ”sărbătorite” de  sfinții Valentin?

Hai, știu, e grea înttrebarea și nu e la locul ei, într-un asemenea context. Renunț la ea, așa cum poate ar trebui să renunțăm și noi la a mai asocia nume de sfinți, care au făcut ceva pentru omenire și Dumnezeu, cu sărbători de ale noastre care nu au nimic în comun cu ceea ce au lăsat în urmă sfinții!

Să ne iubim  unii pe alții așa cum  l-au iubit sfinții Valentin pe Dumnezeu!!

Anunțuri
Comentarii
  1. Doru spune:

    E incredibil de frumoasă imaginea, boier dumneavoastră!
    De unde ai luat-o?

    • Marius Bota spune:

      Imaginea cu cei doi batrânei? Mi-a plăcut mult și mie. ”Goagalul” meu știe așa ceva să găsească. Sau imaginea sfinților Valentin, per ansamblu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s