Ce bine că nu locuiesc în Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch

Posted: 01/02/2012 in Știri mioritice
Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Ho. ho! Nu săriți, nu e nici o greșeală sau  o bâlbâială de a mea la scriere. O să vă explic imediat ce e cu titlul, dar oricum detalii despre cuvântul din titlu aflați aici ( dar citiți la final).

Eu locuiesc în Deva, oraș mic, atât ca populație cât și ca scriere a lui ( o să vedeți de ce e importantă), frumos, cochet , cu oameni harnici și buget generos ( și asta contează), oraș recunoscut prin CETATEA care se află în el. De ceva ani  buni, în vârful cetății, tronează scris numele orașului: DEVA, vizibil de la  o distanță apreciabilă. Spre finele anului trecut, din bugetul local, prin grija consilierilor locali, s-au alocat 60000 lei, pentru inlocuirea literelor care compun numele orașului, adică câte 15000 lei pentru fiecare literă. Nu sunt litere suflate cu aur de la minele din Brad,  aur  prețios așa cum pe alocuri e istoria orașului, nici nu sunt placate cu cosoni sau cocoșei din munții județului, nu au nici măcar  cine știe ce forme tridimensionale. Dar în schimb sigur au ceva  însemnătate financiară pentru realizatorii lucrării. Bucuria mare, a mea, ca şi contribuabil la bugetul local, prin taxe , impozite și alte amenzi, e aceea mentionată în titlu, și anume că nu locuiesc in acest oraș din Țara Galilor, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch, compus din aproape 60 litere ( îmi e si greu să număr literele!): Sigur taxele ar fi fost mult mai mari pentru a putea acoperi înlocuirea în întregime a literelor ce compun orașul, adică o suma de 15 ori mai mare și lucrul cel mai important e acela că sigur s-ar fi apucat sa reconstruiască și zidurile cetății. cu aceeași firmă, pentru că nu încăpeau literele pe ele.

Sper să nu descopere firma care a realizat lucrarea de la Deva, vreun consiliu local bine intenționat și în Țara Galilor, că se rezolvă pentru tot restul vieții. Galezi, contez pe onoarea voastră!!

Anunțuri
Comentarii
 1. ACIDUZZU spune:

  Deva, nume de referinta care intr-o exprimare dacica insemna „Dava”, adica cetate, nu este singura denumire a unei localitati romanesti si care si-a anexat pe post de sufix acest „dava” in coada numelui propriu care defineste onomastic localitatea. Sunt sigur ca le stii, Marius. Ceea ce nu stim insa (decat referitor la urbea in tema) este cate impozite si cate amenzi le atarna „in coada” localitatilor cu sufixul „dava”…
  Ei, dar avem si nume proprii destul de lungi si cu rezonante poetice… Familia Frunzaverde, comuna Aricestii de Padure-Rahtivani (locul de preparare a majoritatii produselor Lidl, fost Pludi Market)…
  In tinerete, pe vremea cand exista editura „Cartea ostasului”, scriitorul Nicolae Tautu publica o carte de referinta din viata armatei romane, in care apare la apel un „racrute” cu un nume propriu de o sonoritate aparte: „Pafnutie Avatafuluidamian P. Safta”. Ce zici ?
  Sau, cum se numea un cunoscut de-al meu din clisura Dunarii: „Liubimirescu Teofil Amfilofie” (actualmente…trecut la Domnul !)

  Dar avem si localitai de o…”scurtime” mai mica in apropierea municipiului: „Toc” (pe Mures) sau in Maramures: „Ip”.
  Cred ca fara…tave !

  • danasisoev spune:

   Well, cunoscutul din clisura Dunarii e tatal meu, si se numea Liubimirescu Amfilofie (ambele nume de altfel comune in satul lui), Teofil e felul in care a ajuns sa fie strigat, e nume ales de el pe cand era la seminar la Bucuresti pentru ca fratele Bunaciu nu-i putea pronunta nicicum numele din buletin, si asa a ramas! Nu ca ar avea vreo importanta, am dat cumva intamplator peste comentariul asta! 🙂

 2. Nicu spune:

  O sa fiu scurt. Marius, nu-i bine deloc ca nu locuiesti (locuim) in Țara Galilor, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch! Si nici nu-ti spun de ce!;)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s