Lupta curata

Posted: 20/01/2012 in Întâmplări adevărate
Etichete:, , , , , ,

Victoria e foarte importanta pentru majoritatea dintre noi, fie ca suntem amatori sau profesionisti in sport, fie ca vrem sa obtinem succese in cariera. Sunt putini acei oameni, care pun altceva mai presus de victorie, de succes si anume se gandesc si la onoare , in timpul jocului, a luptei.

In 1975, in finala tuneului de tenis masculin, de la Stockholm, se intalneau Ilie Nastase, al nostru roman, si Arthur Ashe, primul american de culoare, campion la aceasta disciplina sportiva. Asa, ca in orice sport, mai ales in finala, lupta era stransa, fiecare dorea sa castige. In acele momente tensionate, compatriotul nostru, Ilie, si-a pierdut cumpatul, a inceput sa strige, sa injure si sa ii adreseze campionului american, vorbe murdare. In acest context, in inclestarea luptei, s-a intamplat ceva deosebit, ilogic pentru un asemenea nivel al competitiei. Arthur Ashe, a pus racheta jos, a mers inspre arbitrul de scaun si i-a spus; ” Destul, am suportat destul, imi e frica de faptul ca o sa imi pierd controlul”‘. La aceste vorbe , arbitrul a ramas socat, nu se mai intalnise cu asa ceva. Stiind regulamentul, cu toate ca Ashe conducea, ii spuse acestuia ca daca o sa renunte , o sa piarda meciul. Raspunsul, care ramane peste ani, si care e bine sa il  intiparim in mintea noastra atunci cand suntem confruntati in micile sau marile batalii din viata, a fost urmatorul : ” Nu imi pasa! Prefer sa pierd meciul decat sa imi pierd respectul de sine si onoarea”‘. Meciul s-a oprit, vorbele si gesturile urate pareau a fi castigat impotriva respectului. Dar… a doua zi, arbitrii si comitetul de organizare al turneului, s-au reintalnit, au analizat cele intamplate si pentru ca, daca ar i dat castig de cauza lui Nastase, ar fi insemnat ca accepta astfel de gesturi si actiuni, au decis sa ii dea castig de cauza lui Arthur Ashe, pentru ca de fapt „‘ conteaza cum joci in meci”

Intamplare adevarata, cu toate ca pare ireala si irepetabila in zilele in care traim. Noi insa putem sa o facem repetabila, in actiunile noastre, in luptele noastre. Putem castiga batalia cu mijloace curate, chiar daca pare imposibil de realizat. Important ramane cum lupti cu adevarat.

 

Anunțuri
Comentarii
  1. ACIDUZZU spune:

    Cand te gandesti la cata deosebire, diferenta este intre „lupta cea buna” a apostolului Pavel si astfel de lupte „curat-murdare albite doar de decizia unor arbitri ?
    Unde era…liberul-arbitru de-atunci, al lui Nastase, nu stim ? Pentru ca nici acum la batranete, dupa atatia ani nu si-l mai gaseste….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s